Wat is een schijnzwangerschap?

dossier Je hoort wel eens over vrouwen die negen maanden zwanger zijn zonder het zelf te weten. Maar omgekeerd kan ook: een vrouw die symptomen heeft van een zwangerschap, maar eigenlijk niet zwanger is. Dat noemen ze dan een schijnzwangerschap. 

Lees ook: Getuigenis: Zwanger worden met PCOS

Wat is een schijnzwangerschap?

Getty_buik_vrouw_lingerie_2023.jpg

© Getty Images

Een schijnzwangerschap, of pseudocyesis, is een toestand waarin een vrouw geen maandstonden krijgt en ook symptomen heeft die lijken op die van een zwangerschap (onder andere misselijkheid, vermoeidheid, opgeblazen gevoel, pijnlijke, grotere of gevoelige borsten…), terwijl er eigenlijk geen vrucht in de baarmoeder aanwezig is. Na verloop van tijd, maar later dan normaal, komt dan meestal toch de menstruatie.


Lees ook: 10 mogelijke oorzaken van een opgezwollen buik

Hoe ontstaat een schijnzwangerschap?

Meestal is de oorzaak psychosomatisch: als een vrouw zodanig graag zwanger wil worden, kunnen de hersenen allerlei lichamelijke veranderingen in werking zetten. Ze hopen dus zo vurig op een zwangerschap dat hun lichaam die wensen invult zonder echt zwanger te zijn. Een beetje zoals een placebo-effect. Het kan ook voorkomen bij iemand met een heel grote angst om te bevallen, of iemand die net helemaal niet zwanger wil worden. Dat lijkt op het roze-olifantprincipe. Als je niet aan een roze olifant mag denken, kan je plots niets anders meer dan denken aan een roze olifant.

Ook een traumatische gebeurtenis kan een trigger zijn: een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een overlijden...

Ten slotte kunnen ook fysieke of psychologische stoornissen zwangerschapssymptomen geven. Een gezwel aan de eierstokken bijvoorbeeld, of een depressie.

Lees ook: De impact van vruchtbaarheidsbehandelingen op een relatie

Wat kan je eraan doen?

Om erachter te komen of je echt zwanger bent, kan je het best een zwangerschapstest doen of je bloed laten nakijken. Ben je effectief niet zwanger, dan heb je hulp van deskundigen nodig, want de ziekte zelf behandelen is vaak niet zo evident. Spreek erover met je huisarts, psycholoog of gynaecoloog om zo de juiste hulp te krijgen voor jouw situatie.

Bronnen: 
www.allesoverseks.be
www.gynandco.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram