Vitaminen en mineralen goed voor ongeboren kind

nieuws Wanneer een zwangere vrouw voedingssupplementen neemt met micronutriënten (vitaminen en mineralen), groeit haar ongeboren kind beter. Hoe vroeger in de zwangerschap met supplementen begonnen wordt, hoe beter. Dat schrijven onderzoekers van het Tropisch Instituut in het vakblad Journal of Nutrition.

Voor zwangere vrouwen in de industrielanden zijn micronutriënten niet echt een probleem – zij hebben normaal gezien een voldoende rijk en gevarieerd dieet, en de meesten nemen daar nog supplementen bovenop. Het foliumzuur in die supplementen helpt open ruggetjes voorkomen, maar in onze streken zijn de andere micronutriënten in die pillen een aardig extra, maar niet cruciaal. Dat is anders in landen met laag en midden-inkomen, waar het dieet van zwangere vrouwen vaak van lage kwaliteit is. Dat leidt vaak tot groeivertraging bij het kindje in de baarmoeder, en als gevolg daarvan een zwakke gezondheid later in het leven. In ontwikkelingslanden, waar vrouwen vaak een arm en eenzijdig dieet hebben, maken de supplementen echt verschil.

1500 zwangere vrouwen in twee gezondheidscentra in Burkina Faso kregen ofwel een dagelijks supplement met 15 micronutriënten, ofwel het klassieke door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen supplement met enkel ijzer en foliumzuur. De baby’s in de groep met de meervoudige micronutriënten waren gemiddeld zwaarder.

De vorsers ontdekten dat het effect van de supplementen cumulatief was: hoe langer de kuur (of juister: hoe meer tabletten de vrouwen ingenomen hadden), hoe groter en zwaarder het kindje. De vrouwen die het grootste aantal tabletten hadden genomen maakten 40% minder kans op een baby met een te laag geboortegewicht dan de vrouwen in de laagste groep.

Verrassend was dat het cumulatief effect ook bestond in de groep met enkel ijzer en foliumzuur. Tot nu toe dacht men dat het ijzer enkel nuttig was voor de moeder. Moeders met een hogere scholingsgraad kregen ook zwaardere baby’s, maar dat was vooral omdat ze vroeger in hun zwangerschap een arts zagen – en daardoor langer supplementen kregen.
Vrouwen die te mager waren, hadden geen baat bij de supplementen met vitamines en mineralen. Misschien omdat zwangere vrouwen met energiegebrek de micronutriënten niet volledig kunnen benutten, omdat de vertering en het transport naar de foetus energie vergen – energie die niet beschikbaar is.

Omwille van het cumulatief effect, raden de onderzoekers aan om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap – of zelfs voor de bevruchting – met de supplementen te beginnen, en om de vrouwen aan te sporen geen tabletten over te slaan. Zwangere vrouwen die te mager zijn, moeten samen met hun supplementen ook extra voedsel krijgen.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram