Verhoogt aantal kinderen het risico op borstkanker

nieuws Tot nu toe wordt algemeen aangenomen dat vrouwen die nooit zwanger zijn geweest, een hoger risico op borstkanker hebben dan vrouwen die wel kinderen hebben. Vooral de leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt, lijkt belangrijk. Vrouwen die na hun 35ste hun eerste kind krijgen, lopen ongeveer evenveel risico als vrouwen zonder kinderen, en driemaal zoveel risico als vrouwen die voor hun 18de een kind kregen.
Onafhankelijk van de leeftijd waarop het eerste kind werd geboren, heeft een groot aantal kinderen een grotere beschermende werking.

Mogelijk ligt de relatie tussen kinderen en borstkanker echter ingewikkelder. Volgens een nieuwe analyse van de gegevens van de zogenaamde Women's Health Initiative (WHI) in de Verenigde Staten (Journal of the National Cancer Institute 2011; DOI:10.1093/jnci/djr030) blijken vrouwen die drie of meer kinderen hebben, bijna 50% meer kans te hebben op een zogenaamde triple negatieve borstumor of tumor van het basaal type cel. Dat betekent dat de tumor geen receptoren heeft voor oestrogeen (ER), noch voor progesteron (PR) en de humaan-epidermale groeifactorreceptor 2 (HER2). Triple negatief komt voor bij ongeveer 15-20% van alle borstkankerpatiënten. Dit soort borstkanker kan zich agressiever gedragen met een verhoogde kans op uitzaaiingen de eerste 2-3 jaar na de diagnose. Ook de behandeling is moeilijk en minder succesvol dan bij andere types van borstkanker.

Omgekeerd blijken vrouwen zonder kinderen 40% minder kans te hebben op dit type van kanker, maar wel 35% meer kans op een hormoongevoelige oestrogeen-positieve borstkanker. De kans op een triple negatieve borstkanker steeg met het aantal kinderen, de kans op een oestrogeen-positieve borstkanker daalde met het aantal kinderen.
Leeftijd van de eerste maandstonden en van de menopauze bleek evenmin een invloed te hebben op triple negatieve borstkanker, wel op oestrogeen-positieve borstkanker. Borstvoeding en gebruik van antconceptie had op geen van beide types van borstkanker een invloed.
De wetenschappers stippen zelf aan dat verder onderzoek nodig is over deze verrassende gegevens waarvoor niet direct een verklaring kan worden gegeven.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram