Stress in zwangerschap: kind vaker ziek

123-vr-zw-moe-slapen-stress-bang-170_11.jpg

nieuws Als een moeder tijdens haar zwangerschap veel angst en stress heeft ervaren, is haar baby in het eerste levensjaar vaker ziek. Naarmate de moeder meer stress en zorgen heeft, is het kind ook vaker ziek. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen dat bijna tweehonderd moeders en hun kinderen intensief gevolgd heeft vanaf de zwangerschap en tijdens de eerste levensjaren.

Er werd gekeken naar de ervaren stress en angst bij de moeder in de laatste drie maanden van de zwangerschap en het aantal keer ziek zijn van het kind. Moeders rapporteerden hun stress en angst aan de hand van vragenlijsten. Daarnaast werden speekselmonsters verzameld door de moeders om het stresshormoon cortisol te meten. Informatie over de gezondheid van de baby werd verkregen in maandelijkse interviews tijdens het eerste jaar. Van de ziektes bij baby's kan 10 procent worden verklaard door stress en angst in de zwangerschap. Het gaat om koorts, oor- en oogontsteking, ziektes van de luchtwegen en huidklachten, niet om spijsverteringsziekten. Daarnaast krijgen de baby's vaker antibiotica voorgeschreven.

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen het heeft voor het verdere leven. Misschien zijn deze kinderen later minder ziek omdat ze door de ziektes meer weerstand hebben gekregen.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram