Postnatale depressie blijft aanslepen bij vier op de tien vrouwen

nieuws Vier op de tien moeders die kampen met een postnatale depressie blijven zich ook op lange termijn neerslachtig voelen. Dat blijkt uit een studie van de Onderzoekgroep Klinische Psychologie van de KULeuven gepubliceerd in de 'Harvard Review of Psychiatry'.

Ongeveer 13% van de pas bevallen vrouwen krijgt te kampen met een postnatale depressie. Ze voelen zich gedurende een aantal weken droevig, zijn prikkelbaar, hebben een laag zelfbeeld en beleven geen plezier meer aan hun baby en hun leven. Algemeen wordt aangenomen dat kersverse mama’s die een depressie doormaken, zich drie tot zes maanden na de geboorte weer beter voelen. Maar het onderzoek spreekt dat nu tegen. Gemiddeld genomen blijft 38% van de mama’s zich op lange termijn slecht voelen, tot een jaar na de geboorte of zelfs langer.

Het onderzoeksteam ging ook na welke risicofactoren ervoor kunnen zorgen dat een postnatale depressie chronisch wordt. Zo heeft een jonge alleenstaande moeder bijvoorbeeld meer kans dat de depressie blijft aanslepen. Maar ook factoren zoals een laag inkomen, een slechte partnerrelatie en een depressief verleden, en vooral de opeenstapeling van meerdere risicofactoren, spelen een grote rol.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram