Wat zijn de gevolgen als ik mijn pil nog inneem tijdens mijn zwangerschap?

minimi_pil_zwangerschap.jpg

dossier Wie onverwacht zwanger raakt, gebruikt soms nog steeds de pil of een andere vorm van anticonceptie tijdens het begin van de zwangerschap. Moet je je dan zorgen maken? 

Geen negatieve gevolgen

De anticonceptiepil bevat een lage dosering van het vrouwelijke hormoon oestrogeen en/of progestageen. Het per ongeluk doorgebruiken van de pil in het begin van de zwangerschap komt vaak voor. Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de zwangerschap of op het ongeboren kind. Het is uiteraard wel de bedoeling dat je stopt met de pil zodra je weet dat je zwanger bent.

Wat met andere anticonceptiemiddelen?

Naast de pil zijn er verschillende andere anticonceptiemethoden met een lage dosering hormonen, zoals de prikpil, het implantatiestaafje, de vaginale ring en de anticonceptiepleister. Ook voor deze middelen geldt dat er geen aanwijzingen zijn voor nadelige effecten als ze in de eerste weken van de zwangerschap zijn gebruikt.

Pas wel op met de morning-afterpil

Als je na het gebruik van de morning-afterpil toch zwanger blijkt te zijn, is de situatie anders. De morning-afterpil bevat een aanzienlijk hogere dosering hormonen. Er zijn twee verschillende soorten. De morning-afterpil die het hormoon levonorgestrel bevat bestaat al wat langer. Bij dit type zijn tot nu toe geen nadelige effecten op de zwangerschap of ongeboren kind ondervonden. Over de relatief nieuwe morning-afterpil die het hormoon ulipristal bevat is nog maar heel weinig bekend. Daarbij is het nog onduidelijk of er nadelige gevolgen kunnen optreden. Als je een morning-afterpil hebt gebruikt die ulipristal bevat, neem dan contact op met je arts of apotheker om zeker te zijn.

Bronnen:
https://www.anticonceptie.nl
https://www.gezondzwangerworden.be


Laatst bijgewerkt: oktober 2022
Baby op komst ? Baby op komst ?

Vraag nu je startbedrag van 1.167,33 € aan. Het duurt slechts enkele minuten...

Startbedrag aanvragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram