5 misverstanden over striemen die je niet moet geloven

dossier Tijdens een zwangerschap is ‘striemen’ een gevreesd begrip. Maar wist je dat je ook striemen kunt krijgen als je niet zwanger bent? Hier zijn 5 misverstanden over striae die je waarschijnlijk altijd geloofd hebt.

1. Dunne mensen krijgen geen striae

Ja, striae wordt terecht geassocieerd met het uitrekken van de huid. Maar dat betekent niet dat ze alleen voorkomen als je wat in de breedte groeit. Zo kun je ook als puber tijdens een groeispurt last krijgen van striemen of wanneer je juist snel gewicht verliest. Het heeft verder dus niets te maken met je lichaamsbouw.

2. Alleen vrouwen krijgen striemen

Deze bewering is natuurlijk fout. Vrouwen krijgen misschien sneller en vaker striae, omdat hun lichamen meer veranderingen ondergaan wanneer ze bijvoorbeeld zwanger zijn. Maar ook mannen kunnen striemen krijgen, voornamelijk als zij last hebben van veel (en snelle) gewichtsschommelingen.

3. Striemen gaan vanzelf weg

De littekens kunnen weliswaar wat lichter worden of deels vervagen, maar helemaal weggaan is een ander verhaal. Gelukkig kun je wel je huid stimuleren door die flexibeler te maken met producten waarin vitamine A en E zitten. Die vitamines doen de collageenproductie in je lichaam toenemen wat je huid ten goede komt.

4. Je kunt striae niet voorkomen

Bij striemen spreken je genen een belangrijke rol. Toch is er een manier om striemen te voorkomen, of op zijn minst te beperken: houd je huid gehydrateerd zodat die elastisch blijft. Want een elastische huid betekent een verkleinde kans op vervelende littekens.

5. Gewicht verliezen zorgt ervoor dat je striemen verdwijnen

Jammer, maar helaas. Dit fabeltje is niet waar. Als je snel gewicht verliest, kunnen je striae zelfs meer zichtbaar worden omdat je huid daar minder strak is. Als je wil afvallen, kun je er dus beter op letten dat je niet meer dan één kilo per week verliest, anders kan je lichaam en je huid er niet zo gauw aan wennen. Lees ook: Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram