Leven oudere moeders langer en gezonder?

123-zw-vr-ouder-buik-echo-12-16.jpg

nieuws Vrouwen die na hun 25ste een kind krijgen, leven vaak langer dan vrouwen die op jongere leeftijd moeder werden. Ook worden ze gezonder oud.
Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek van de Universiteit van San Diego onder 28.000 vrouwen, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het American Journal of Public Health.

De studie analyseerde gegevens van meer dan 20.000 vrouwen die bij aanvang van de studie 75 jaar of ouder waren. Meer dan de helft (54 procent) werd uiteindelijk ouder dan negentig jaar. Volgens de studie hebben vrouwen die hun eerste kind na de leeftijd van 25 jaar kregen, 11 % meer kans op negentig te worden dan vrouwen die eerder hun eerste kind kregen. Vrouwen met twee tot vier kinderen hadden ook een grotere kans om ouder te worden dan vrouwen met slechts één kind. Bovendien hadden ze minder chronische ziekten zoals diabetes en hartproblemen.

De onderzoekers benadrukken dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de levensverwachting en de leeftijd waarop ze hun eerste kind kregen. Mogelijke verklaringen zijn dat vrouwen die later een kind krijgen of meer kinderen hebben, gezonder zijn en/of tot een hogere sociaal-economische groep behoren en daardoor gezonder leven en ouder worden. Omdat de onderzochte vrouwen reeds 75 waren op het ogenblik dat de studie startte, was de kans dat ze oud werden, ook groter.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram