Heeft uw geboortemaand een invloed op de kans op ziekte?

123-kalender-datum-07-15.jpg

nieuws Uit een studie van de universiteit van Columbia blijkt dat het risico dat u loopt op tal van ziektes zoals astma, een hartziekte of ADHD sterk gelinkt is aan de maand waarin u geboren werd.
De onderzoekers analyseerden de medische dossiers van ruim 1,5 miljoen patiënten die tussen 1985 en 2013 in een ziekenhuis in New York behandeld waren, en vergeleken die met de geboortemaand. In totaal vonden ze 55 ziekten die verband hielden met de geboortemaand. Van 39 daarvan was al eerder een dergelijk verband aangetoond. Negen van de 16 nieuwe aandoeningen hebben met hart en bloedvaten te maken, waaronder hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en hartfalen. Al deze aandoeningen komen meer voor bij mensen die in het voorjaar zijn geboren (tussen januari en april) dan bij mensen die in het najaar (september-november) werden geboren.
Andere aandoeningen waarbij een verband werd gevonden met de geboortemaand, zijn zeer divers. Een aantal voorbeelden.

Aandoening

Hoog risico

Laag risico

Prostaatkanker

maart

oktober

Longkanker

februari

november

Astma

september

januari

Astma-opflakkering

juni

februari

Oogontsteking

augustus

mei

Bijziendheid

oktober

april

Middenoorontsteking (otitis)

september

januari

Braken

september

januari

Bronchiolitis

oktober

februari

Zwangerschapscomplicaties

september

juli

Virale infecties

oktober

februari

ADHD

november

maart

Verkoudheid

oktober

mei

Wie in mei of juli is geboren, heeft volgens deze studie geen enkel verhoogd risico op een van de 55 onderzochte aandoeningen. Mensen die in oktober geboren werden, waren het slechtst af.
De onderzoekers benadrukken evenwel dat iemand die in oktober geboren is, niet direct moeten panikeren. De kans om ziek te worden die verband houdt met de maand waarin je geboren bent is relatief klein wanneer u deze vergelijkt met invloedrijkere factoren zoals dieet en beweging. Bovendien gaat het hier niet om een oorzakelijk verband tussen geboortemaand en ziekte: het verband kan te maken hebben met de hoeveelheid zonlicht, het klimaat, de infectiedruk in een bepaalde maand enzovoorts.

Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram