Eten voor twee

nieuws Volgens een populair gezegde moet een zwangere vrouw ‘eten voor twee’.

Vroeger werd dit gezegde altijd weggelachen, en werd in tegendeel gewaarschuwdvoor een te grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap. 9 kg was zowat het maximum, meer zou risico’s inhouden op allerlei zwangerschapscomplicaties (verhoogde bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, enz.), abnormaal zware baby’s en moeilijke bevallingen.

Maar sinds een aantal jaren was er in medische kringen steeds meer kritiek op die gewichtsbeperking. In Amerika worden vrouwen de laatste jaren zelfs aangespoord om te streven naar een gewichtstoename tussen 11 en 16 kg. Op die manier wilde men het risico op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte zo veel mogelijk voorkomen.

Volgens een recente studie in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet is het echter helemaal niet bewezen dat die grotere gewichtstoename van de moeder een positief effect heeft voor de foetus en vroeggeboorten kan terugdringen, terwijl er wél bewijzen bestaan dat een te zwaar zwangerschapsgewicht risico’s kan inhouden voor moeder en kind. Volgens deze studie doet men er daarom beter aan om zich toch maar te houden aan de vroegere norm van 9 kg, met een minimum van ong. 7 en een maximum van ong 11 kg. ‘Eten voor twee’ is dus zeker niet nodig.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram