Alles wat je moet weten over de combinatietest

dossier Tijdens een prenatale screening onderga je een heleboel onderzoeken. Die zijn gemaakt om te controleren of jij en je baby gezond zijn. Wil je toch iets meer weten over die test? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de combinatietest.

Wat houdt een combinatietest in?

getty_zwanger_test_echo_2023_2.jpg
Deze test wordt uitgevoerd rond de 12de week van de zwangerschap. De test bestaat uit een bloedafname (tussen week 9 en week 13) en een echografie (tussen week 11 en 14). Bij deze echo wordt onder andere een meting van de nekplooi van de foetus gedaan. Vanaf 14 weken is deze test niet meer mogelijk, maar kan je een kansberekening laten maken met de triple-test of de NIPT.

Wat wordt getest?

Tijdens een combinatietest berekent de dokter de kans op chromosomale afwijkingen en kan hij of zij ook structurele lichamelijke afwijkingen terugvinden. De combinatie van bloedwaarden, nekplooimeting en leeftijd leidt tot een bepaald risicocijfer voor een chromosomale afwijking. Je hebt een verhoogd risico als dat cijfer gelijk is aan of groter dan 1/300 (bijvoorbeeld 1/110).

Wanneer krijg je je resultaten?

Als op voorhand bloed werd afgenomen, kan de echografist het risico al meteen bij de echografie berekenen en meedelen. Wordt pas op de dag van de echografie bloed afgenomen? Dan zal de vroedvrouw prenatale diagnostiek je binnen de week op de hoogte brengen.

Hoe accuraat is de test?

Deze test heeft een gevoeligheid van ongeveer 80-85 procent. Dit wil zeggen dat door middel van deze test 80-85 op 100 kinderen met Downsyndroom worden opgespoord. Anderzijds komen 5 procent vals-positieve resultaten voor, waarbij de combinatietest onterecht aangeeft dat de baby Downsyndroom heeft, terwijl dat niet zo is. Als je met vragen zit over de resultaten of over het verloop van de test, twijfel dan niet om deze aan je arts te stellen. Hij of zij weet het beste wat er aan de hand is.

Bronnen: www.fara.be


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram