Chemotherapie en radiotherapie niet schadelijk tijdens zwangerschap

nieuws

Zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap behandeld worden tegen kanker zonder negatieve gevolgen voor hun baby als de behandeling start na het eerste trimester van de zwangerschap. Dat blijkt uit een aantal nieuwe studies die werden voorgesteld op het jaarcongres van de Europese Vereniging voor medisch Oncologie (ESMO) . De studies werden gecoördineerd door een team van het UZ Leuven (zie ook: www.uzleuven.be/kanker-en-zwangerschap).

Kinderen van vrouwen die chemotherapie of radiotherapie kregen tijdens hun zwangerschap ontwikkelen zich net zo goed als kinderen van gezonde vrouwen. De behandeling heeft geen negatieve invloed op de mentale en cognitieve ontwikkeling noch op de hartfunctie of de algemene gezondheidstoestand van de kinderen. De zwangerschap moet zeker niet voortijdig afgebroken worden en de chemotherapie moet ook niet uitgesteld worden. Ook een biopsie van de schildwachtklier of sentinelklier kan, in tegenstelling tot wat vaak wordt geadviseerd, veilig worden uitgevoerd bij zwangere vrouwen met borstkanker om na te gaan of de kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram