Voor jou gelezen op De Standaard

Aanstaande ouders willen meer echografieën dan nodig

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Zwangere vrouwen hoeven maar twee keer een echografie te ondergaan. Meer is medisch gezien niet nodig, zegt het Kenniscentrum voor de gezondheid. Een routinematige screening op het cytomegalovirus (cmv) wordt bovendien afgeraden.

‘Zwanger zijn wordt te veel als een ziekte gezien, terwijl het een natuurlijk verschijnsel is dat meestal zonder complicaties verloopt’, zegt de Genkse gynaecoloog Wilfried Gyselaers, ook expert bij het Kenniscentrum voor de gezondheid (KCE). Medisch gesproken moet maar tweemaal een echografie gemaakt worden: tussen 11 en 13 weken en tussen de 18de en 22ste week..

‘Het is een tendens die zich voordoet in alle landen waar de meeste zwangerschappen door artsen en zelfs specialisten worden opgevolgd. Want artsen zijn opgeleid om afwijkingen op te sporen. Niet om met het normale om te gaan. Dat heeft een ketting van onderzoeken op gang gebracht, waar het Kenniscentrum met dit rapport tegenin wil gaan.’

Nieuw is de KCE-aanbeveling om zwangere vrouwen niet routinematig te screenen op het cytomegalovirus of cmv, dat afwijkingen kan veroorzaken aan de ongeboren vrucht. Een eenmalig onderzoek, liefst voor de zwangerschap, kan nuttig zijn als dat vrouwen kan motiveren om preventieve maatregelen te nemen. Anderzijds kan het vrouwen die immuun zijn voor het virus geruststellen, maar nooit voor honderd procent, want zij kunnen nog een nieuwe besmetting oplopen.

Een positieve test brengt heel veel angst met zich mee en onnodige onderzoeken. Bovendien kost de test handenvol geld, dat beter aan andere tests zou besteed worden.

Handen wassen
Het KCE beveelt wel aan om volop in te zetten op preventiemaatregelen die het risico op een cmv-infectie verminderen. Zoals: was regelmatig je handen, in het bijzonder na contact met speeksel of urine van kleine kinderen. Of draag beschermende handschoenen bij het wisselen van luiers of contact met de vuile was van jonge kinderen. Reinig ook geregeld speelgoed, werkbladen en anderen oppervlakken die in contact komen met lichamelijke vloeistoffen van jonge kinderen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150629_01755127


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram