Wereldgezondheidsdag over klimaatverandering | gezondheid.be

Wereldgezondheidsdag over klimaatverandering

nieuws Thema van de Wereldgezondheidsdag dit jaar is de impact van de klimaatverandering op de gezondheid.
Bij een warmer en vochtiger klimaat zullen pollensoorten (verantwoordelijk voor hooikoorts) en huismijten beter gedijen.Indien de vochtigheid in de winter toeneemt zal de huismijt in aantal toenemen. Die leiden net als de toename van (zomer)smog tot een stijging van luchtwegziekten . Verder zal het aantal gevallen van hittestress als gevolg van hittegolven toenemen. Met name in grote stedelijke gebieden neemt tijdens perioden met extreem hoge temperaturen de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten en ziekten van de luchtwegen toe. Maar dit wordt mogelijk gecompenseerd door een afname van sterfte aan hart- en vaatziekten in de winter. Een toename van de blootstelling aan UV-straling - kan leiden tot een stijging van het aantal mensen met huidkanker en grauwe staar.
Ondanks het feit dat vele onzekerheden blijven bestaan, zijn er steeds meer indicaties dat een veranderend klimaat ook een belangrijke factor kan zijn in de verspreiding van vele infectieziekten. Als gematigde streken een meer tropisch klimaat krijgen, bestaat namelijk de kans dat tropische ziekten zullen volgen. Met name het gezondheidsrisico dat door malaria wordt veroorzaakt is van belang. Hoewel malaria verdwenen is uit de meeste rijke landen - onder andere door het gebruik van insecticiden en het anti-malaria medicijn chloroquine - zijn de muggen die de ziekte overbrengen nog altijd aanwezig. Hierdoor, en vanwege het feit dat door het toenemend vliegverkeer elk jaar meer mensen vanuit het buitenland malaria importeren, blijft de kans op het uitbreken van een lokale epidemie bestaan. In Europa zal dit risico het grootst zijn in de landen rond de Middellandse zee.
Naast malaria zullen ook andere infectieziekten door een klimaatverandering beïnvloed worden. Voorbeelden hiervan zijn bilharzia (schistosomiasis), ziekte van Lyme en dengue (knokkelkoorts) waarvan momenteel een epidemie woedt in Brazilië (o.m. in Rio de Janeiro).

Info:
www.who.int/world-health-day


Laatst bijgewerkt: april 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.