Meer zon betekent minder kinderen

nieuws Volgens Noorse onderzoekers worden er minder kinderen geboren in een periode waarin er veel UV-straling was op de aarde. Die conclusie trekken ze op basis van kerkelijke archieven tussen 1750 en 1900.

Kinderen die geboren werden in jaren dat de zon heel actief was, hadden een grotere kans om in de eerste twee jaar van hun leven te sterven dan kinderen die geboren werden in jaren met minder zonneactiviteit, en ze leefden gemiddeld 5,2 jaar korter Kinderen die in jaren met veel zonlicht geboren werden en wel overleefden, kregen zelf minder kinderen.
Het verband tussen UV-straling en overlevingskansen van kinderen was het sterkst in gezinnen met een lage sociaal-economische status. Mogelijk omdat die vrouwen vaak op het land en werden dus meer aan zonlicht blootgesteld dan vrouwen die uit een vermogende familie kwamen. Ook hadden ze vaak een slechter dieet.

Naar verwachting zullen klimaatverandering en variaties in de ozonlaag ervoor zorgen dat in de toekomst meer UV-straling de aarde bereikt. Dat hoeft geen probleem te zijn vermits de maatschappij en gezondheidszorg sterk geëvolueerd is. Maar volgens de onderzoekers moeten zwangere vrouwen wel voorzichtig zijn: beter niet moet zonnen als u zwanger bent en veel kleinkinderen wilt.
De studie verscheen in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram