Kwart MP3-gebruikers riskeert gehoorschade

nieuws Bijna een kwart van de MP3-gebruikers riskeren blijvende gehoorschade omdat het geluidsniveau hoger ligt dan 80 decibel, de grens die volgens de arbeidsreglementering geldt als veilige niveau voor werkplekken met lawaai. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Nationale Hoorstichting op basis van 100.000 mp3-checks via de internetsite www.oorcheck.nl

Gemiddeld over alle gebruikers en alle typen muziek staat de volumeregelaar bijna op 2/3 van het maximum (63%). 22% van de gebruikers geeft aan het volume van de mp3-speler doorgaans op de hoogste 20% te zetten. 16% gebruikt de speler met een volumestand van minder dan 40%.
Het uitgangsvermogen van 54% van de mp3-spelers gaat de veilig geachte grens van 80 dB(A) te boven. Deze grens gaat echter uit van een expositieduur van 40 uur per week en dit zal niet door iedereen worden gehaald.
Slechts 3,6% van de mp3-gebruikers luistert meer dan 40 uur per week naar zijn mp3-speler. De meerderheid (76%) luistert minder dan 10 uur per week. Wij kunnen corrigeren voor de opgegeven gebruiksduur. De norm voor “veilig gebruik” kan 3 dB worden verhoogd per halvering van de gebruiksduur:
d.w.z. 83 dB bij 20 uur/week, 86 dB bij 40 uur/week, etc.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de verschillen in niveau tussen verschillende muziekgenres bij eenzelfde stand van de volumeregelaar slechts klein zijn. De gebruikte stand van de volumeregelaar maakt echter wel veel verschil, met de bijgaande contrasten tussen de bijna 4000 gebruikers die via hun mp3 meestal naar klassieke muziek luisteren en de bijna 7000 die via hun mp3 meestal naar hiphop luisteren. In de laatste categorie zit 42% boven de norm van 80 dBA tegen 9% in de eerste groep.
Meer info: www.hoorstichting.nl

Lees ook: Gehoorschade leidt tot zelfmoord


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram