Driekwart van tieners heeft tijdelijke oorsuizingen (tinnitus )

123-jonge-man-2-doof-oor-170_09.jpg

nieuws Bijna één op de vijf Vlaamse middelbare scholieren (18,3%) heeft af te rekenen met permanente tinnitus. Symptomen van tijdelijk oorsuizen worden zelfs door driekwart van de jongeren tussen 14 en 18 jaar regelmatig ervaren. Oorsuizen is een duidelijk teken van overbelasting. Het feit dat dit fenomeen tijdelijk optreedt, betekent niet dat het op termijn geen permanente schade kan veroorzaken. Het gebruik van gehoorbescherming is bij deze generatie nauwelijks ingeburgerd. Dat blijkt uit een studie aan het UZA die werd gepubliceerd in Plos One.

Jongeren stellen zich vandaag meer dan vroeger bloot aan heel wat decibels. Via bezoeken aan festivals en fuiven maar ook door het veelvuldige gebruik van muziekspelers met oortjes, waarbij de volumeknop niet zelden te stevig wordt opengedraaid.
Eerdere onderzoeken bij adolescenten hadden al een toename van gehoorsymptomen aangetoond, die een gevolg waren van blootstelling aan lawaai. Bij deze studie werden zo'n 4.000 jongeren van verschillende achtergronden ondervraagd over hun gebruik van draagbare muziekspelers, hun uitgaansleven, hoe vaak ze vertoefden in een lawaaierige omgeving. Bij een aantal jongeren werden gehoormetingen in het ziekenhuis uitgevoerd.

Tijdelijke tinnitus komt veelvuldig voor in deze leeftijdsgroepen. De meeste jongeren waren hierover absoluut niet verontrust, omdat het suizen na een poosje telkens weer verdwijnt. Ze zien het niet als een symptoom, laat staan een waarschuwingssignaal om hun gehoor beter te beschermen. Dat ligt anders bij de groep die permanente tinnitus signaleert. Die zoeken vaker medische hulp en willen gehoorbescherming gebruiken maar bij hen is de schade al permanent.

Ondanks het hoge aantal jongeren dat met oorsuizen geconfronteerd wordt, blijft de kennis over gehoorbescherming erg gering. Nog geen 5 % maakte gebruik van oordoppen of andere gehoorprotectie. Jongeren zijn zich er nauwelijks van bewust dat onbeschermde lawaaiblootstelling kan leiden tot onomkeerbare aandoeningen zoals tinnitus, hyperacusis en vroegtijdig gehoorverlies. Van die langetermijneffecten liggen de meesten op die jonge leeftijd niet wakker.

Lees ook: Lawaai en oorbeschadiging

tinnitus-tabel.jpg

Laatst bijgewerkt: oktober 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram