Voor 1 Euro naar de huisarts

nieuws Vanaf 1 december betalen patiënten die tot een sociale categorie behoren nog één euro voor een consultatie bij de huisarts. De rest van het honorarium rekent de huisarts rechtstreeks af met het ziekenfonds (de zogenaamde derdebetalersregeling). Bij huisbezoeken mag de huisarts nog het volledige honorarium aanrekenen, maar hij mag ook de derdebetalersregeling toepassen?

De nieuwe regeling is onder meer van toepassing voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut. Ongeveer één Belg op de tien heeft het statuut verhoogde tegemoetkoming of Omnio. Of u onder dit statuut valt, staat vermeld op de gele klever in de vorm van een code, bijvoorbeeld 121/121. Is het laatste cijfer van het eerste deel van de code een 1, dan heeft u er recht op. Mensen dienen hun gele klever aan de huisarts te overhandigen en te vragen of hij de regeling betalende derde wil toepassen.
Wie zeker wil zijn dat hij zal ingaan op de vraag, kiest een huisarts die geconventioneerd is. Dit is een arts die het akkoord met de ziekenfondsen volgt en de afgesproken tarieven toepast.

Gewoon verzekerden moeten eerst het volledige tarief betalen, en krijgen dan terugbetaling van het ziekenfonds.
Heeft u nog geen globaal medisch dossier (GMD), dan betaalt u een halve euro extra. Gewoon verzekerden betalen 4 euro remgeld als ze een GMD hebben en 6 euro als ze dat nog niet hebben.

bron: www.cm.be

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram