Verhoogde tegemoetkoming ziekenfonds uitgebreid

nieuws Sinds 1 juli 2010 hebben ook langdurig werklozen jonger dan 50 jaar en eenoudergezinnen recht op de verhoogde tegemoetkoming. De verhoogde tegemoetkoming geeft onder andere recht op een hogere terugbetaling van de ziektekosten. Althans op voorwaarde dat het gezinsinkomen niet hoger is dan 15.063,45 euro, te verhogen met 2.788,65 euro per persoon ten laste. Langdurig werklozen ouder dan 50 jaar hadden reeds recht op de verhoogde tegemoetkoming. Sinds 1 juli is deze leeftijdsgrens weggevallen. Voortaan maakt iedereen die minstens een jaar werkloos is aanspraak op de verhoogde tegemoetkoming. Een eenoudergezin bestaat uit een gerechtigde met kinderen ten laste. Er mogen geen andere personen (bv. vriend, grootouder, werkend kind, …) op hetzelfde adres wonen.

Om de verhoogde tegemoetkoming aan te vragen, kunt u terecht bij uw ziekenfonds. De aanvraag gebeurt met een verklaring op erewoord over het gezinsinkomen, te ondertekenen door alle meerderjarige gezinsleden. Bij dit document moeten alle bewijsstukken worden gevoegd: laatste aanslagbiljet personenbelasting, laatste aanslagbiljet kadastraal inkomen, loonstrookjes, enz.
Op uw roze klever staan twee getallen van 3 cijfers, gescheiden door een schuine streep (bijvoorbeeld 131/131). Wanneer deze getallen eindigen op het cijfer 1, dan hebt u recht op de verhoogde tegemoetkoming.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram