Maximumfactuur voor chronisch zieken bereikt niet de juiste doelgroep

nieuws Uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat de huidige regeling van de “chronische Maximumfactuur (MAF)” niet de juiste doelgroep bereikt. De Onafhankelijke Ziekenfondsen maakten een vergelijking van de patiëntengroep die recht heeft op het bestaande “forfait chronisch zieke” en de patiëntengroep die recht zal hebben op de nieuwe “MAF chronisch zieke”. Deze laatste groep omvat alle patiënten die 450 euro remgeld betaalden in de voorbije 2 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat 70% van de personen, die geconfronteerd worden met hoge medische kosten, niet beantwoorden aan de wettelijke criteria voor de erkenning van een forfait chronisch zieken, een forfait gebaseerd op hun afhankelijkheid of hun veelvuldige hospitalisaties.
Een ander gevolg van de huidige regeling is dat het beschikbare budget niet volstaat om een reële ondersteuning voor de chronisch zieken, en het bedrag verdeelt over een te groot aantal personen. Ongeveer de helft van de gezinnen, die reeds genieten van de klassieke MAF, zullen bijvoorbeeld een bijkomende terugbetaling ontvangen. De huidige regeling is dus duidelijk onvoldoende afgebakend.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn voorstander van de erkenning van een “statuut chronische patiënt”, op basis van objectieve medische criteria en niet de remgelden. Dankzij dit statuut zou de patiënt rechten openen op de toekenning van een forfait en op een administratieve vereenvoudiging. Voor elke chronische aandoening zou een zorgtraject moeten uitgewerkt worden met alle noodzakelijke verstrekkingen, zowel geneeskundige verzorging als paramedische verstrekkingen, die niet vermeld staan in de nomenclatuur van de geneeskundige verzorging.
Meer info:
www.mloz.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram