Kostprijs eenpersoonskamer in ziekenhuis blijft stijgen

nieuws De kostprijs van een ziekenhuisopname in een gedeelde kamer daalde vorig jaar, terwijl een verblijf in een eenpersoonskamer duurder werd. Vooral de stijging van de ereloonsupplementen van de artsen, 30 procent op zes jaar tijd, is verantwoordelijk voor de steeds duurdere opnames in eenpersoonskamers. Dat is nadelig voor toekomstige ouders die voor de bevalling voor een eenpersoonskamer kiezen, want die betalen gemiddeld 983 euro meer dan wie voor een gedeelde kamer kiest. Dat zijn de voornaamste conclusies van de zesde jaarlijkse CM-barometer van de ziekenhuisfacturen.

1. De prijs van een ziekenhuisopname in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer daalt (-3 procent) en het aandeel van de opnames in deze kamertypes in het totale aantal opnames daalt niet. Wie kiest voor deze kamertypes, betaalde in 2009 een factuur van gemiddeld 294 euro. In 2008 was dit nog 303 euro.
Wat bepaalt de prijsdaling tussen 2008 en 2009?
- De supplementen op materiaal (bvb. implantaten en synthetische weefsels) dalen sterk
(-17 procent), en dat voor het tweede jaar op rij. De verklaring daarvoor is de betere terugbetaling door de ziekteverzekering.
- Ook de kamersupplementen blijven dalen (-18 procent) sinds het verbod hierop voor beschermde patiënten in 2006, dat uiteindelijk leidde tot een algemeen verbod in 2010.
- Slechts een kleine minderheid van de ziekenhuizen rekent nog honorariumsupplementen aan in tweepersoonskamers.

2. De prijs van een ziekenhuisopname in een éénpersoonskamer steeg tussen 2008 en 2009 met 1 procent ondanks de daling van de prijs van de materiaalsupplementen met 27 procent. In 2009 betaalde de patiënt gemiddeld 1227 euro voor een opname in die kamers, in 2008 was dat nog 1210 euro. De CM-barometer geeft aan dat de gemiddelde factuur voor de patiënt voor opnames in eenpersoonskamers in sommige ziekenhuizen oplopen tot 2000 euro en meer, met ereloonsupplementen rond de 1500 euro. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan de stijging van de honorariumsupplementen (+3 procent). Die supplementen stijgen trouwens voor het zesde jaar op rij: in 2004 bedroegen ze nog 478 euro, in 2010 is dat al 622 euro.
Dit is slecht nieuws voor onder andere moeders in spe. Voor bevallingen wordt vaak een eenpersoonskamer gekozen. De prijs voor een bevalling in een eenpersoonskamer steeg in 2009 sneller dan de gemiddelde ziekenhuisfactuur: plus 7 procent.
3. Het totaal aantal ziekenhuisopnames stijgt fors: er zijn 9 procent meer opnames in dagziekenhuizen en 1 procent meer klassieke opnames. De totale stijging bedraagt 6 procent.

4. Op nationaal niveau stijgen de inkomsten uit ziekenhuisverzorging van artsen en ziekenhuizen gestaag. Alle patiënten samen betaalden aan de ziekenhuizen en hun artsen 1 miljard euro in 2009. Dat is 2 procent meer dan in 2008. Dit bedrag ging voor bijna de helft naar erelonen. Samen met de terugbetalingen door de ziekteverzekering voor medische pretaties stegen de inkomsten uit artsenprestaties met 8 procent in 2009.

5. Sinds 2009 betalen patiënten die de maximumfactuur (MAF) bereikten geen remgeld meer in het ziekenhuis. Ze worden rechtstreeks aan het ziekenfonds gefactureerd (het zogenaamde systeem van betalende derde). Zo werd in 2009 gemiddeld 27
euro per factuur in klassieke opnames rechtstreeks door het ziekenfonds betaald. Geëxtrapoleerd voor heel het land vertegenwoordigt dit meer dan 40 miljoen euro die niet meer door de patiënten diende betaald te worden bij een opname.

6. Per opname betaalt de patiënt gemiddeld 30 euro voor niet-terugbetaalbare geneesmiddelen. Dat bedrag is al meer dan 10 jaar stabiel.

Het volledige rapport, met een overzicht van de duurste en goedkoopste ziekenhuizen kan u hier downloaden

Meer info www.cm.be/ziekenhuisfactuur


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram