Een MAF voor chronisch zieken

nieuws De onahankelijke ziekenfondsen stellen voor om een Maximumfactuur (MAF) in te voeren voor chronisch zieken. Bedoeling is om onmiddellijk een terugbetaling van de remgelden toe te kennen, zodra er een chronische aandoening vastgesteld werd in hoofde van de individuele patiënt. Die onmiddellijke terugbetaling wordt beperkt tot een bepaald jaarbedrag van de remgelden. Zodra het jaarbedrag van de terugbetaalde remgelden bereikt is, zal de patiënt zelf de volgende remgelden tenlaste moeten nemen. Maar die bijkomende remgelden worden dan weer ingeschreven op de teller van de gewone MAF. De klassieke MAF maakt een terugbetaling mogelijk op basis van een teller die oploopt. De terugbetaling wordt toegekend zodra het plafond dat gepaard gaat met het inkomen van het gezin, bereikt is.

De begroting geneeskundige verzorging 2008, zoals deze goedgekeurd werd door de instanties van het RIZIV, bepaalt dat een bedrag van 10 miljoen euro bestemd is voor de invoering van een maximumfactuur voor de chronische aandoeningen.
Het concept biedt de volgende voordelen: het houdt geen aantasting in van de maximumfactuur in haar huidige vorm en houdt een snellere terugbetaling in van de aanzienlijke kosten waarmee chronische patiënten geconfronteerd worden.

Dit voorstel zou uitmonden in een uniform systeem voor de bescherming van patiënten met chronische aandoeningen, aangezien het een aantal van de bestaande systemen zou kunnen vervangen. De nieuwe maatregelen ter bescherming van chronisch zieke patiënten zouden hiermee gemakkelijk geabsorbeerd kunnen worden en men zou komen tot de geleidelijke invoering van een globale bescherming van die patiënten. Het zou dan ook niet langer nodig zijn om nieuwe specifieke maatregelen te treffen in het kader van bepaalde aandoeningen (zoals bijvoorbeeld de ziekte van Sjögren, chronische pijnbestrijding, actieve verbanden, incontinentie,...). Het voorstel houdt tevens in dat men in de teller van de MAF chronische zieke ook rekening zou houden met bepaalde niet-medische verstrekkingen, die samenhangen met de chronische aandoening.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram