Welke voetproblemen zijn er? Een overzicht

dossier

We beschouwen ze als vanzelfsprekend, maar onze voeten verdienen de nodige aandacht. Veel mensen krijgen in de loop van hun leven te maken met voetklachten, wat op termijn kan resulteren in houdingsproblemen. Met een snelle diagnose zijn voetproblemen gelukkig goed behandelbaar. We geven een overzicht van de verschillende voetaandoeningen en hun behandeling.

Lees ook: Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

Diabetische voet

Getty_voeten_2022.jpg

©Getty Images

Door een slechte doorbloeding bij diabetes (voornamelijk type 2) ontstaan er gemakkelijker wondjes aan de voet. Als deze wondjes onopgemerkt blijven, kunnen ze leiden tot pijn bij het lopen, maar ook tot ontstekingen die de bloedsuikerspiegel verder kunnen ontregelen. Het is belangrijk dat diabetespatiënten met een hoger risico op wondjes zich regelmatig laten screenen en eventueel behandelen.

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van diabetes?

Reumatische voet

Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking die ook in de voeten kan optreden. Daardoor ontwikkel je klachten als pijn, roodheid en zwellingen van de gewrichten, stijve voeten of knobbels bij de tenen. Hoewel de aandoening an sich niet te genezen is, zijn de voetklachten wel goed behandelbaar. Daarvoor kan je terecht bij een arts of podotherapeut. Verder kan men tijdens een pedicure eelt en likdoorns verwijderen, de nagels behandelen en advies geven over huidverzorging. Ook laat je het best schoenen op maat maken bij een orthopedische schoenmaker.

Lees ook: Wat is een likdoorn of eksteroog en wat kan je eraan doen?

Spastische voet

Bij schade en beroertes in de hersenen of ruggenmerg kunnen spastische bewegingen van de voet ontstaan. Het enkelgewricht kantelt naar buiten, waardoor men op de buitenkant van de voet gaat lopen en de voet uiteindelijk een spitsige vorm aanneemt. Daardoor krijg je klachten zoals instabiliteit, wonden, eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, vochtophopingen en hamertenen. Een spastische voet kan je behandelen met een medische pedicure. De arts kan je ook doorverwijzen naar een podotherapeut, podoloog of specialist. Soms corrigeert men de voetafwijking bij een spastische voet door middel van een operatie.

Lees ook: Waarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte

Platvoet

Een platvoet is meestal aangeboren, maar kan ook na een trauma of ongeval optreden. Je hele ondervoet staat dan in contact met de grond, wat vaak leidt tot voet- en (lage) rugklachten. Om klachten te beperken, laat je het best een goede steunzool of aangepaste schoen maken door een orthopedische schoenmaker.

Lees ook: Platvoeten: wanneer moet uw kind wel en wanneer geen steunzolen dragen?

Hielspoor

Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen. Soms is er geen verkalking maar een peesblad- of andere ontsteking. De klachten die uit deze aandoening voortvloeien, moet je tijdig aanpakken. Shockwavetherapie is een vrij nieuwe behandelingstechniek die werkt met geluidsgolven op de locatie van de ontsteking of verkalking, wat het natuurlijk genezingsproces van de voet stimuleert. Ook rust nemen, doet de klachten afnemen. Speciale steunzolen kunnen ten slotte het hielspoor drukvrij maken.

Lees ook: Hielspoor: symptomen en behandeling

Hallux valgus

Bij een hallux valgus staat het middenvoetsbeentje vóór de grote teen naar binnen, maar de teen zelf wijst naar buiten. Daardoor kunnen zwellingen en ontstekingen ontstaan. Op lange termijn wordt het gewricht pijnlijk, steeds dikker en minder beweeglijk. Een hallux valgus behandelt men met een teenorthese (siliconen hulpstukje) die de druk op de voeten op een andere manier verdeelt, ruimere (orthopedische) schoenen of een operatieve ingreep.

Lees ook: Bunionette: hallux valgus van de kleine teen

Hamerteen

Bij hamertenen nemen de tenen een gebogen vorm aan, net zoals klauwen. Dit is vaak het gevolg van een overbelaste, doorgezakte voet, een platvoet of holvoet. Hamertenen kunnen leiden tot pijnlijke voeten, ontstekingen, het uit de kom raken van de tenen,... Afhankelijk van de ernst zal men hamertenen behandelen met op maat gemaakte ortheses of een operatie om voeten en tenen weer in de juiste positie te brengen.

Lees ook: Schimmelnagels: besmetting, preventie en behandeling

Oncologische voetproblemen

Als gevolg van kanker of van de gebruikte medicatie (zoals celgroeiremmende medicijnen) treden er soms specifieke klachten op aan de voet, bijvoorbeeld aan de huid en nagels. Onder begeleiding van een specialist kan een voetverzorger de klachten van deze patiënten verminderen met een pedicure.

Lees ook: Hoelang mag je slippers of flipflops dragen?

De oudere voet

Met de leeftijd neemt ook de ouderdom van onze voeten toe. Ze gaan er ander uitzien (breder of platter), de kwaliteit van de huid, teengewrichten en nagels neemt af. De bloedcirculatie vermindert, waardoor we koude voeten krijgen. Bovendien worden de schokabsorberende vetkussentjes onder de huid dunner, waardoor onze voeten gevoeliger worden. Een goede verzorging van onze voeten door gespecialiseerde voetbehandelaars is op latere leeftijd dus heel belangrijk. 

Lees ook: Hoe maak je lederen schoenen soepel?

Bronnen:
https://www.zorgwijzer.nl
https://www.huisarts.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram