Tabletnek en smartphonepols: Hoe kan je de symptomen verlichten?

In dit artikel
Tabletnek en smartphonepols: Hoe kan je de symptomen verlichten?

dossier

Hadden veel mensen die vaak de computer gebruikten vroeger last van een zogenaamde muisarm, dan zouden nu meer en meer mensen last hebben van een tabletnek of een smartphonepols door het toenemend gebruik van mobiele apparaten. Dat bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek van het Nederlandse SeniorWeb. 14% van de senioren met een tablet en/of smartphone zou weleens klachten of pijn ervaren door het gebruik van deze apparaten.

De mobiele apparaten worden steeds vaker en ook voor langere tijd gebruikt. Maar vaak niet op een verantwoorde manier, wat tot klachten kan leiden. Dit geldt zowel voor jongeren als ouderen. De meeste senioren (63%) blijken dagelijks meer dan 1 uur actief te zijn op hun tablet en/of smartphone en 27% is dat meer dan 2 uur. Een kleine groep respondenten (5%) gebruikt deze apparaten zelfs meer dan 4 uur per dag. Zij lopen dan ook het grootste risico op lichamelijke klachten.

Lees ook: Lijd jij aan een ‘smartphone pink’?

Wat zijn de symptomen?

123-man-internet-comp-tablet-11-18.png
Senioren ervaren vooral klachten/pijn door het gebruik van de tablet (13%). Het gebruik van smartphones geeft minder vaak klachten (5%), waarschijnlijk omdat men deze minder intensief gebruikt. Respondenten geven aan met name last van nek (58%) en schouder (44%) te hebben, gevolgd door pols (33%) en hand/vinger (29%).

Volgens ergonomen is de vermoeidheid en overbelasting in deze lichaamsdelen heel logisch, want vaak zit of hangt men op de bank met het hoofd voorovergebogen naar het scherm te kijken. Daarbij houdt men veelal de tablet of smartphone in de ene hand, terwijl men met de andere hand druk aan het swipen en tikken is op het scherm. Deze houding in combinatie met het urenlange gebruik kan leiden tot de nieuwe RSI-klachten: tablet-nek en smartphone-pols. 

Lees ook: 1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan de smartphone

Waarom krijg je nekklachten door tabletgebruik?

Als je met een tablet op de schoot werkt, dan kan je het scherm niet onafhankelijk van het toetsenbord kantelen, zoals je dat kunt doen bij een laptop. Daardoor moet je een bepaalde kijkhoek aannemen, die gevolgen heeft voor de bedieningshoek van het toetsenbord en omgekeerd. Hoe lager de positie van het beeldscherm, bijvoorbeeld in de schoot, hoe groter het risico van nek- en schouderklachten. Uit onderzoek van Washington State University bleek bijvoorbeeld dat werken met een tablet de druk op de nekspieren met 3 tot 5 keer verhoogt in vergelijking met proefpersonen die in een neutrale positie met opgeheven hoofd zaten. 

Lees ook: 8 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik

123-vr-bed-slapen-gsm-tablet-07-17.jpg

Waarom krijg je last van polsklachten bij tabletgebruik?

Het constant vasthouden van een tablet een statische spierspanning in de arm, pols en hand veroorzaakt. De tablet wordt vaak vastgehouden met één hand, in een soort pincetgreep, terwijl de andere hand het scherm aanraakt. Deze pincetgreep is relatief zwak. Doordat je de tablet in een hoek vasthoudt, wordt de hand belast. Deze belasting wordt verhoogd doordat je met de andere hand drukt op het scherm. Over een langere tijd moet je daarom relatief hard knijpen, waardoor bij langdurig gebruik vermoeidheids- en overbelastingsklachten (RSI) kunnen ontstaan in de duim, hand, schouder en nek. Om dit te voorkomen, kan je het tablet beter ondersteunen met je onderarm. 

Hoe kan je problemen vermijden?

Wie tijdens het tabletgebruik goed op zijn houding let (rechte rug, ontspannen schouders, hoofd niet te ver gebogen...) kan veel problemen voorkomen.

  • De tablet moet bij voorkeur worden ondersteund, zodat vasthouden of op schoot leggen niet nodig is. Je kan hem bijvoorbeeld op tafel leggen.
  • Leg de tablet niet plat op een tafel, maar zet hem schuin omhoog. Ideaal is een kantelhoek van ± 45°.
  • Met een tablethoes waarmee je de tablet schuin omhoog kunt zetten, heb je een betere kijkhoek, wat beter is voor je nek.
  • Als je de tablet langer dan 30 minuten vasthoudt of op schoot hebt, is de nekbelasting te groot. Wissel na 30 minuten af met iets anders.
  • Varieer in houding en beweeg voldoende.
  • Gebruik een los toetsenbord als je veel typt, dan hoef je het schermtoetsenbord van de tablet niet te gebruiken. Dat is beter voor de handen en de polsen. Losse micro-toetsenborden uit tablethoesjes die vaak in combinatie met een tablet worden gebruikt zijn alleen geschikt voor mensen met kleine handen en voor kortdurend gebruik.
  • Voor dagelijkse werkzaamheden langer dan 2 uur wordt het gebruik van een tablet afgeraden. Een laptop met een los toetsenbord is dan meer geschikt.

Lees ook: Zoom-moeheid: Waarom video calls zo uitputtend zijn

Bronnen:
www.seniorweb.nl
www.beroepsziekten.nl
www.hsph.harvard.edu
http://ewic.bcs.org
https://web.stanford.edu
https://news.wsu.edu 


Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram