Moet je ongerust zijn over de vogelgriep in China?

123-dieren-kippen-hok-vogelgriep-170-04.jpg

nieuws In China is eind maart 2013 besmetting met een nieuw griepvirus vastgesteld. Het gaat om influenza A (H7N9), dat kenmerken heeft van een vogelgriepvirus. Vogelgriep (ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd) is een besmettelijke ziekte die onder andere bij pluimvee en wilde watervogels voorkomt. Wereldwijd circuleren verschillende vogelgriepvirussen. In zeldzame gevallen kunnen bepaalde typen vogelgriep mensen besmetten.

Eind april waren er meer dan 100 patiënten gemeld, waarvan zowat een vijfde is overleden. De patiënten kregen hoge koorts en in veel gevallen een ernstige longontsteking. Verwacht wordt dat het aantal patiënten in de komende weken nog zal stijgen.
De bron van de besmettingen ligt vermoedelijk bij pluimvee en wilde vogels. Meerdere patiënten hebben contact gehad met vogels en bij een klein aantal vogels op pluimveemarkten is het virus aangetoond.

Op dit moment is er geen aanwijzing dat het virus van mens-op-mens overdraagbaar is. De patiënten hebben onderling geen contact gehad en bij mensen in de directe omgeving van de patiënten is nog geen besmetting aangetoond.
Het virus komt momenteel nog niet voor in Europa. Verder worden ook geen levende kippen of rauw kippenvlees vanuit China geïmporteerd, dus rechtstreeks contact met rauw Chinees kippenvlees is in België uitgesloten.

Wat moet u doen als u naar China reist?

Er is geen negatief reisadvies voor China. Het risico op besmetting voor reizigers is laag.

Bij verblijf in China wordt u geadviseerd om de gebruikelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen.
• Vermijd tijdens uw vakantie zoveel mogelijk direct contact met vogels en pluimvee. Mest is ook een mogelijke bron van besmetting. Vermijd daarom ook markten waar vogels worden verhandeld.

• Indien lokaal melding wordt gedaan van besmette bedrijven of dorpen, bezoek deze dan niet en pas uw reisbestemming/route aan.

• Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeëen) mee tijdens de door -en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden.

• Was uw handen voordat u eet, na gebruik van het toilet en na contact met dieren of zieke mensen. Het regelmatig wassen van de handen met zeep en water of met speciale dispensers met alcoholhoudende gels voor op reis verwijdert mogelijke besmettelijke stoffen van de huid en helpt ziekte-overdracht te voorkomen.

• Als u zelf kippenvlees bereidt, neem dan goede hygiënische maatregelen in acht (handen wassen) en zorg dat het vlees goed gaar en verhit is (minimaal 70 graden). Ook in restaurants is het noodzakelijk alleen goed gaar kippenvlees te eten.

• Het wordt niet aangeraden om preventief antivirale medicijnen te gebruiken
Er bestaat momenteel nog geen vaccin tegen deze nieuwe vorm van de vogelgriep. Het gewone vaccin tegen de seizoensgriep beschermt niet tegen de vogelgriep.

Wat moet u doen als u in China bent geweest en ziek wordt?

Hebt u binnen 10 dagen na terugkomst uit China hoge koorts en een longontsteking gekregen? Contacteer dan uw arts en meldt dat u in China bent geweest.

Meer informatie
- Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid
www.wiv-isp.be/Pages/NL-Home.aspx
www.influenza.be/nl/content/vogelgriep
- European Center for Disease Control
http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Forms/ECDC_DispForm.aspx?ID=1087
- Wereld gezondheidsorganisatie
www.who.int/csr/don/2013_04_03/en/index.html
- Chinese Center for Disease Control
www.chinacdc.cn/en/ne/201303/t20130331_79282.html
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/I/Influenza_A_H7N9
- Instituut voor Trpoische Geneeskunde
www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=691&MIID=637&IID=210&L=N


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram