Apotheker van wacht binnenkort goedkoper

nieuws

Wie 's avonds of in het weekend met een geneesmiddelenvoorschrift naar de apotheker gaat, zal binnenkort geen toeslag meer betalen. Het kan nog wel enkele maanden duren voor de nieuwe regeling effectief ingaat. Momenteel verandert er nog niets. 

In de media werd niet altijd duidelijk gesteld dat die veranderingen niet meteen ingaan, maar dat zal nog verschillende maanden duren. Dat wil zeggen dat er nog niets is veranderd. Als je buiten de normale openingsuren (’s nachts, op zon- en feestdagen) naar een apotheek van wacht gaat, dan gelden tot nader order de volgende regels:

  • Als je een terugbetaald geneesmiddel komt halen dat door een arts voorgeschreven is en door hemzelf of door de apotheker als ‘dringend’ bestempeld wordt, dan bedraagt het wachthonorarium 5,32 euro. Je hoeft dat bedrag echter niet zelf te betalen, omdat het volledig gedekt wordt door de ziekteverzekering. 
  • In alle andere gevallen (niet-dringend voorschrift, geneesmiddelen die niet terugbetaald zijn, geneesmiddelen vrij van voorschrift, andere producten, ...) moet je zelf een wachttoeslag betalen en staat het de apotheker vrij om de hoogte van dat bedrag te bepalen, op voorwaarde dat het ‘redelijk’ is en dat het goed zichtbaar is aangeduid.

Je kan die toeslag gemakkelijk vermijden door aankopen die niet echt dringend zijn tijdig te doen of uit te stellen. De apotheek van wacht is er voor alle dringende medicatie, ’24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Voor alle andere diensten en producten helpt je apotheker je graag verder tijdens de normale openingsuren.

Toekomst
In de (nabije) toekomst zullen apothekers tijdens een wachtbeurt geen toelage meer mogen aanrekenen aan patiënten voor geneesmiddelen op voorschrift. Behalve als het overduidelijk gaat over een niet-dringend geval, hiervoor is het aangeraden om tijdens de normale openingsuren langs te gaan.
Voor wachtbeurten tijdens de nacht (van 22 uur 's avonds tot 8 uur 's morgens) zullen apothekers een permanentievergoeding ontvangen van de overheid voor deze dienstverlening. 


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram