Nieuwe behandeling Ziekte van Bechterew terugbetaald

remicade-2.jpg

nieuws Sinds 1 april wordt Remicade®, een geneesmiddel tegen Spondylitis Ankylosans (SA) of de ziekte van Bechterew terugbetaald. Remicade® is het eerste monoklonale antilichaam dat goedgekeurd werd in de behandeling van SA.
Spondylitis Ankylosans is een chronische degeneratieve aandoening waarbij de grote centrale gewrichten zoals het bekken en de wervelkolom ontstoken raken. Patiënten hebben vooral last van ontstekingspijn in de onderrug (die typisch vooral in rust en op het einde van de nacht voorkomt) en stijfheid. Naast de ontstekingen van de gewrichten, doen zich ook vaak ontstekingen voor ter hoogte van het oog, de darm en de urinewegen.

Tot nu toe bestond de behandeling van Spondylitis Ankylosans alleen uit de toediening van anti-ontstekingsmiddelen en het toepassen van een reeducatieschema. Er zijn echter geen bewijzen dat deze behandelingswijze enig effect heeft op de natuurlijke evolutie van de ziekte.
Door de introductie van een behandeling met antilichamen tegen tumor necrosis factor alpha ( TNF-a ), een kleine molecule die vrijgesteld wordt door de opruimcellen van het afweersysteem (macrofagen) en daardoor het ontstekingsmechanisme op gang brengt.
Infliximab (Remicade® ) wordt al langer gebruikt tegen de ziekte van Crohn (een ontstekingsziekte van de darm). Het is anderzijds sinds jaren geweten dat bij een aantal patiënten die lijden aan de ziekte van Bechterew ontstekingsverschijnselen ter hoogte van de darm gevonden worden alhoewel de patiënten nooit er over geklaagd hebben. De associatie Ziekte van Crohn en Spondylitis Ankylosans is ook goed gedocumenteerd.

Onderzoek aan de universiteit van Gent heeft aangetoond dat binnen de 24 uur na de toediening van het middel, de patiënten een duidelijke verbetering van de subjectieve klachten waarnemen. In de gevallen waar gewrichtszwelling was verdwijnt die evenals ontstekingsverschijnselen ter hoogte van pees aanhechtingen. De algemene vermoeidheid verdwijnt ; de levenskwalitiet neemt significant toe.
Momenteel zijn ongeveer 150 patiënten op die wijze behandeld waaronder enkele sinds 5 jaren. Alhoewel Remicade® regelmatig om de 8 weken dient gegeven te worden, wordt geen verzwakking van het effect vastgesteld. Wel komen in zeldzame gevallen overgevoeligheidsreacties tijdens het infuus voor. Voor de start van de therapie dient Tuberculose en Hepatitis C bij de patiënt uitgesloten te worden wegens gevaar van opvlakkering van deze aandoeningen tijdens de behandeling. Ook dient men waakzaam te zijn voor andere infecties.

Lees ook: De ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylosans)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram