Scan voorspelt ziekte van Alzheimer

nieuws De ziekte van Alzheimer kan met een MRI-scan worden gedetecteerd, tientallen jaren voordat zich verschijnselen van de ziekte voordoen. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Zuid-Florida en de universiteit van Kentucky in Neurology.

Op de scans is te zien dat de hippocampus krimpt. Deze detectiemethode is onder meer van belang omdat therapieën tegen de ziekte van Alzheimer effectiever zijn naarmate er eerder mee wordt begonnen.

In het onderzoek zijn MRI-scans van 56 overleden nonnen bekeken. De nonnen doen mee aan de zogenoemde Nun Study. Voor dit project worden bijna zevenhonderd nonnen sinds 1992 gevolgd. De vrouwen hebben ermee ingestemd hun hersenen na hun dood af te staan voor onderzoek.

De 56 nonnen, die bij leven cognitief niets mankeerden, hadden een kleinere hippocampus dan normaal. Na autopsie waren bij hen tekenen van de ziekte van Alzheimer te vinden.

Bron:Artsennet


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram