Hoe krijg je (geen) Alzheimer-dementie?

nieuws Er is geen enkelvoudige of eenduidige oorzaak van Alzheimer-dementie aan te wijzen. Wel kent men een aantal “risicofactoren”, dit zijn toestanden die de ziekte zouden kunnen in de hand werken.

De leeftijd. Hoe gezond of ongezond men ook leeft, de kansen om dement te worden stijgen met de jaren. De leeftijd is ongetwijfeld de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Daar is uiteraard niets aan te doen.

Andere ziekten, die hetzij het hele lichaam, hetzij speciaal de hersenen treffen: diabetes of suikerziekte, de ziekte van Parkinson. Een speciale vermelding verdienen hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en slagaderverkalking, die op hun beurt veel te maken hebben met de voeding. Het betreft vooral hoge consumptie van zogeheten verzadigde vetten. Niet alleen de vasculaire dementie, maar ook de dementie van het Alzheimer-type wordt erdoor in de hand gewerkt. De kansen op dementie blijken kleiner te worden naarmate men in verhouding meer vetten van het onverzadigde type consumeert.

Ongevallen waarbij de hersenen geraakt werden. Dementie treedt vaker op bij mensen die na hun zestigste een hersenschudding opliepen

Weinig oestrogeen, d.i. het grote vrouwelijke hormoon, dat na de menopauze schaarser voorhanden is. Men heeft aanwijzingen dat dementie minder zou voorkomen bij vrouwen die na de menopauze vrouwelijk hormoon gebruiken.

Familiale belasting. Slechts in een heel klein aantal gevallen is de ziekte van Alzheimer dominant erfelijk. Leden van een familie erven van één van hun ouders het deel van het genetisch materiaal dat de ziekte veroorzaakt. De ziekte treedt in deze families op relatief jonge leeftijd op. Meestal is de ziekte NIET erfelijk. Dementie heeft soms wel te maken met zogenoemde genetische afwijkingen, maar het betreft dan veeleer overschrijffouten van het eigen erfelijke materiaal dan wel voorafbestaande fouten in het erfelijke materiaal van de ouders. Dus, dementie bij een ouder of een bloedverwant betekent niet automatisch dat je zelf meer kans maakt om ook dement te worden, al is je risico uiteindelijk wel wat groter.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram