Diesel oorzaak longkanker

nieuws Mensen die regelmatig met hoge concentraties uitlaatgassen van dieselmotoren worden geconfronteerd, lopen een tot 60% hoger risico op longkanker. Dat blijkt uit een Zweedse studie (gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology 2000 nr 152) die 3.400 mannen met longkanker onderzocht. Mannen die professioneel aan dieseldampen worden blootgesteld - als vrachtwagenchauffeur, bestuurder van een vorkheftruck, kraanman, enz. - hebben 63% meer kans op longkanker dan andere mannen. Dit risicopercentage ligt bijna even hoog als dat van asbest (68%).

De Zweedse onderzoekers schatten op basis van hun resultaten dat ongeveer 2,7% van alle longkankers veroorzaakt worden door dieselgassen en zowat 4% door blootstelling aan asbest.


Laatst bijgewerkt: maart 2003
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram