Nachtwerk verhoogt risico op borstkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Vrouwen die langer dan 4,5 jaar ’s nachts werkten en in die periode nog niet zwanger waren, hebben een verhoogd risico op borstkanker. Dit blijkt uit een studie in Frankrijk die in het International Journal of Cancer is verschenen.

Voor de studie werden ruim 1.200 vrouwen met borstkanker en 1.300 zonder borstkanker geïnterviewd. Van in totaal 311 vrouwen die ooit ’s nachts gewerkt hadden, hadden 164 borstkanker en 147 niet, maar dat verschil was statistisch niet significant. Bij nachtwerk langer dan 4,5 jaar was er wel een duidelijk verband met borstkanker. Voor vrouwen die meer dan vier jaar nachtarbeid deden vóór hun eerste zwangerschap, verdubbelde het risico op borstkanker.

Een Britse studie in het British Journal of Cancer komt tot vergelijkbare resultaten. Uit deze studie blijkt dat ongeveer 2000 gevallen van borstkanker per jaar (op een totaal van 43.000) en 550 kankerdoden kunnen toegeschreven worden aan nachtwerk.

Een mogelijke verklaring is dat zwangerschap en borstvoeding tot differentiatie van borstweefsel leiden en het voor die tijd bijzonder gevoelig is voor de mogelijk schadelijke invloeden van een verstoord bioritme.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram