Kinesisten willen af van doktersvoorschrift | gezondheid.be

Kinesisten willen af van doktersvoorschrift

nieuws Axxon, de nationale beroepsvereniging van kinesitherapeuten, wil dat patiënten geen doktersvoorschrift meer nodig zouden hebben om hun kinesitherapiebehandeling door het RIZIV terugbetaald te krijgen. Door rechtstreekse toegang wil Axxon de drempel voor patiënten verlagen. Daardoor kunnen kinesitherapeuten meer preventief gaan werken. Vandaag is er geen wettelijke basis voor preventie in de kinesitherapie.

Patiënten zonder voorschrift hebben minder behandelingen nodig en bereikten vaker resultaat. Axxon becijferde dat directe toegang een besparing van 32 miljoen euro kan opleveren. Die wil Axxon inzetten voor betere screening van patiënten, een effectief preventiebeleid, bevordering van de kwaliteit en een realistische honorering van de kinesitherapeuten.
Axxon is ervan overtuigd dat vrije toegang, zonder een degelijk screeningsproces van patiënten, niet wenselijk is. Het is belangrijk dat de beroepsgroep elke collega responsabiliseert en in overleg met overheid en artsen vrije toegang op een veilige manier implementeert in de praktijk. Axxon pleit er dan ook voor de vrijgekomen middelen te investeren in een betere screening van de patiënt. Het wil dit doen via een degelijk gehonoreerd en door alle partners aanvaard onderzoek en behandelplan, en dit bij het eerste contact met de patiënt.
Zeker nu de kosten in de gezondheidszorg onder druk staan, kan preventieve kinesitherapie duurdere oplossingen voorkomen, zo stellen ze. Zo kan valpreventie een duurdere heupprothese vermijden, of kan oefentherapie met het oog op hogere zelfredzaamheid een lang (en duur) verblijf in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of rusthuis vermijden. Oefentherapie onder geneeskundige, deskundige begeleiding van aandoeningen zoals diabetes, obesitas, immobiliteit, e.a., kan voor een belangrijk terugverdieneffect zorgen in onze gezondheidseconomie. Ook hier zijn bijkomende middelen voor nodig.

Een derde invulling van het vrijgekomen budget ziet Axxon voor een betere honorering van kinesitherapeuten. Alle kinesitherapeuten die zich daadwerkelijk engageren voor meer kwaliteit, moeten de mogelijkheid krijgen zich te profileren naar hun patiënten en een bijkomende honorering te verantwoorden. Een erkend kwaliteitsregister, in eigen beheer van de sector, biedt hiertoe de mogelijkheid.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.