5 bewijzen dat een bureaujob je lichaam ruïneert

nieuws Naast de stress waar sommige kantoorwerkers mee te kampen krijgen, blijken er nog talrijke andere kwalen te bestaan die hand in hand gaan met de typische bureaujob. Welke gevaren loeren allemaal om de hoek?

1. Verkeerde houding

Als je dankzij je werk het merendeel van de dag moet neerzitten, dan kies je maar beter een degelijke bureaustoel uit die een rechte houding vereist. Als je stoel zich echter uitstekend leent om 'te hangen', besef dan dat je later mogelijk geconfronteerd zal worden met langdurige chronische aandoeningen zoals artritis en bursitis.

2. Slechte luchtkwaliteit in kantoorgebouwen

In veel bedrijven is het maar pover gesteld met de luchtkwaliteit. Zo kan de circulerende lucht binnen een gebouw tot 100 keer vuiler zijn dan buiten. Hierdoor kan je onder meer te kampen krijgen met het zogenaamde 'Sick Building Syndrome' (SBS). Bepaalde vervuilende omgevingsfactoren zoals gebruikte materialen, binnenactiviteiten, de verwarmingsinstallatie of airconditioning zijn de aanleiding van dit syndroom. SBS wordt gekenmerkt door een aantal niet-specifieke symptomen van ongemak die betrekking hebben op de huid, de slijmvliezen, de luchtwegen en/of het centraal zenuwstelsel.

3. Eindeloos naar een computerscherm staren

Langdurig staren naar een computerscherm kan je zicht beschadigen. Daarnaast hebben veel kantoorwerkers, die iedere dag aan hun scherm gekluisterd zitten, vaak last van hoofdpijn en migraine.

4. Te veel licht

Kantoren met heel veel (kunstmatig) licht veroorzaken meer gezondheidsproblemen dan je verwacht. Te veel licht solt namelijk met onze interne klok, waardoor ons lichaam in de war geraakt. Gezondheidsproblemen zijn onder meer een verhoogd vermoeidheidsniveau, stress, hoge bloeddruk, etc.

5. Verveling

Volgens onderzoekers kan verveling letterlijk je leven inkorten. Een studie van de University College London wees uit dat mensen die over verveling klagen, jonger sterven. Daarnaast maken personen die zich dagelijks doodvervelen meer kans om te sterven aan hart- en vaatziektes of een beroerte.

Lees ook:

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram