Hoe gezond is kraantjeswater op school?

nieuws Drinkwater uit de kraan op school moet van optimale kwaliteit zijn. Zeker voor opgroeiende kinderen is dit uiterst belangrijk. Toch kunnen bepaalde factoren op school die kwaliteit beïnvloeden. De Vlaams-Brabantse basisscholen ontvingen in het voorjaar 2011 een vragenlijst over het gebruik van (drink)water op school, de eventuele aanwezigheid van loden leidingen en eigen waterbehandelingsinstallaties. Uit de bevraging blijkt dat leidingwater dagelijks gebruikt wordt als drinkwater en/of voor de bereiding van voeding in meer dan 90% van de Vlaams-Brabantse basisscholen.

Meer dan 70% van de scholen beschikt ook over één of meerdere drinkwaterfonteintjes, die in de meeste gevallen matig tot veel worden gebruikt.
• 60% van de scholen heeft geen zicht op de aanwezigheid van loden leidingen en/of onderdelen in de binneninstallatie voor drinkwatervoorziening. In oudere gebouwen is de kans echter reëel dat er lood aanwezig is. 10% van de scholen geeft aan dat er effectief lood in de binneninstallatie aanwezig is.
• 40% van de scholen geeft aan drinkwaterfonteintjes niet te onderhouden. Als er onderhoud plaatsvindt, gebeurt dit op heel verschillende manieren en vaak maar enkele keren per jaar.

Omdat drinkwater uit de kraan op school moet - zeker voor opgroeiende kinderen - van optimale kwaliteit zijn. Alle scholen ontvingen informatie hoe ze loden leidingen kunnen herkennen en hoe ze drinkwaterfonteintjes moeten onderhouden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram