Voor jou gelezen op De Standaard

Ivm is vaak detail in triest overlevingsverhaal

Laatst bijgewerkt: november 2020

nieuws Al meer dan 100 Belgische baby's zijn verwekt door in-vitromaturatie: een techniek waarbij onrijpe eicellen worden geoogst om ze later te laten uitrijpen in het laboratorium. 'Ivm is vaak de laatste hoop op een kind voor kankerpatiënten die enkele dagen later aan hun chemotherapie moeten beginnen', zegt fertiliteitsexperte Petra De Sutter (UZ Gent).
In het UZ Brussel is fertiliteitsexpert Michel De Vos erin geslaagd om ongerijpte eicellen te laten uitrijpen in een bad met kweekvloeistof. Sinds 2010 werden op die manier al 100 baby's verwekt in ons land. Wereldwijd gaat het zelfs om enkele duizenden zuigelingen. Vooral vrouwen die gediagnosticeerd zijn met kanker, zien hun kans om hun kinderwens te redden.

'Ivm is niet het nieuwe ivf'

Het UZ Brussel schat de slaagkans van de ivm-behandeling tussen de 35 en de 40 procent. Fertiliteitsexperte Petra De Sutter van het UZ Gent is vooral tevreden dat het jarenlang onderzoek voeren naar ivm zijn vruchten heeft afgeworpen: 'Ook wij hebben in Gent al de technieken klaarliggen voor in-vitromaturatie. Wel is het belangrijk om te vertellen dat ivm niet de volgende revolutionaire stap is voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Het is zeker niet het nieuwe ivf. Ivm is bedoeld voor een zeer beperkt publiek, dat er niet in slaagt om de eicellen te laten rijpen in de eierstok.'

'Ivm is net ontwikkeld voor vrouwen die bijvoorbeeld aan het PCOS-syndroom lijden en dus met overstimulatie van de eierstokken kampen', zegt De Sutter. 'Als we bij hen de eicellen ongerijpt kunnen wegnemen uit de eierstok en rustig kunnen laten uitrijpen, is het probleem van de overstimulatie van de baan. Maar dan spreken we over een heel klein deel van de vrouwelijke wereldbevolking.'

Overleven

Tot op heden zijn de meeste vrouwen die voor ivm kiezen kankerpatiënten. 'Zij krijgen van de oncoloog te horen dat de behandeling enkele dagen later zal starten. Soms hebben dan zelfs geen tijd meer voor een vaginale punctie om rijpe eicellen te oogsten. Op dat moment kiezen we ervoor om eierstokweefsel met onrijpe eicellen weg te nemen in te vriezen', zegt De Sutter.

'Al zijn die vrouwen vaak niet bezig met hun kinderwens', weet de fertiliteitsexperte. 'Ivm is helaas vaak een detail in een triest overlevingsverhaal. Kankerpatiënten moeten op dat moment in de eerste plaats zorgen dat ze overleven en kunnen dan pas weer aan kinderen gaan denken. Maar wanneer ze dan genezen en naar ons komen omdat ze een kind willen, weten we weer waarom we het doen.'

Parcours van een onvervulde kinderwens

(prijzen werden bij benadering berekend, inclusief terugbetalingen en voor vrouwen tot 42 jaar)- aug 2015

VRUCHTBAARHEIDSCHIRURGIE

WIE

Vrouwen die met woekering van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder kampen (endometriose). Vaak gaat deze aandoening gepaard met pijn tijdens de menstruatie en/of het vrijen.

HOE

Na een kijkoperatie wordt het overtollige slijmvlies verwijderd.

RESULTAAT

Na de ingreep verdubbelt de kans gedurende zes maanden om zwanger te worden.

PRIJSKAARTJE

470-770 euro

IUI (INTRA-UTERIENE INSEMINATIE)

WIE

Vrouwen die na twee jaar vruchteloos proberen toch op 'natuurlijke wijze' zwanger willen raken.

HOE

De man levert een spermastaal, waaruit de meest actieve zaadcellen worden geselecteerd. Die worden tijdens de eisprong in de baarmoeder ingebracht. De vrouw krijgt lichte hormonale medicatie.

RESULTAAT

De vrouw heeft evenveel kans om zwanger te worden als vruchtbare koppels (15 tot 20 procent per cyclus).

PRIJSKAARTJE

270 euro per cyclus

IVF (IN-VITROFERTILISATIE)

WIE

Na zes vruchteloze IUCI-pogingen of bij mannen met verminderde spermakwaliteit gaan artsen over tot ivf.

HOE

De vrouw neemt medicatie om meer eicellen te laten rijpen. Net voor de eisprong worden de eicellen weggenomen, worden ze in het labo bevrucht met zaadcellen uit het spermastaal en worden na de bevruchting één of twee embryo's teruggeplaatst.

RESULTAAT

Vrouwen jonger dan 36 hebben per cyclus één kans op drie om zwanger te raken.

PRIJSKAARTJE

300 euro per poging

ICSI (INTRACYTOPLASMATISCHE SPERMAINJECTIE)

WIE

Mannen met zeer slechte spermakwaliteit of na een onsuccesvolle ivf-behandeling.

HOE

Dezelfde werkwijze als bij ivf wordt gehanteerd, maar in plaats van te wachten op bevruchting in het labo, wordt één zaadcel rechtstreeks in de eicel ingeplant met een fijne naald.

RESULTAAT

Vrouwen hebben per cyclus één kans op drie om zwanger te raken.

PRIJSKAARTJE

300 euro per poging

IVM (IN-VITROMATURATIE)

WIE

Vrouwen die niet de kans krijgen om de eicellen te laten rijpen (bvb. door chemotherapie) of waarvan de eicellen te snel rijpen (PCOS-syndroom).

HOE

Follikels die in de laatste fase van ontwikkeling zijn, worden uit het eierstokweefsel gehaald en ingevroren. Later worden ze in een bad met kweekvloeistof uitgerijpt.

RESULTAAT

Volgens het UZ Brussel raakt 35 tot 40 procent van de patiënten zwanger.

PRIJSKAARTJE

300 euro per poging

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150813_01816786


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram