Gebruik van de pil verhoogt risico op cervixkanker

pil-anticonceptiva4-150.jpg

nieuws Gebruik van de pil gedurende 10 jaar (tussen de leeftijd van 20 en 30) verhoogt het risico van invasieve cervixkanker op de leeftijd van 50 jaar van 3,8 tot 4,5 per 1000 in industriële landen en van 7,3 tot 8,3 in arme landen. Zodra de pil gestopt is wordt het effect veel kleiner, en het is verdwenen na 10 jaar.
Dat blijkt uit een grote meta-analyse van 24 studies waarbij in het totaal meer da 16.000 vrouwen met baarmoederhalskanker en een controlegroep met ruim 35.000 vrouwen waren betrokken (The Lancet, 10 november 2007).
Nu moeten deze cijfers ook niet overdreven worden, zo wordt in een bijgevoegd editoriaal gezegd. Het effect is bijvoorbeeld kleiner dan dat van roken. Bovendien bestaat er ook een positief verband tussen het aantal zwangerschappen en baarmoederhalskanker. Als vrouwen in ontwikkelingslanden stoppen met de pil en geen ander anticonceptivum gebruiken dan hebben zij een grotere kans op baarmoederhalskanker dan met de pil.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram