Word je sneller zwanger als je je benen omhoog legt na het vrijen?

minimi_benen_omhoog_zwanger.jpg

dossier It takes a village to raise a child’, en dus worden opvoedtips en goeie raad overgedragen van generatie op generatie. Maar klopt al die info eigenlijk wel? Wij halen vaak voorkomende uitspraken door onze factchecker om zo feiten van fabels te onderscheiden. Deze keer: heb je meer kans om zwanger te worden als je na het vrijen met je benen omhoog gaat liggen?

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

Wie na het vrijen nog even met de benen en het bekken omhoog gaat liggen, rekent eigenlijk op de zwaartekracht om het sperma in de juiste richting te sturen en het zaad zo dicht mogelijk bij de baarmoederhals te brengen. Onmiddellijk rechtstaan zou ervoor zorgen dat de spermacellen uit de vagina vloeien, wat de kans op een zwangerschap verkleint. Maar is daar iets van aan?

De meest vruchtbare zaadcellen worden aan het begin van de zaadlozing gelost. Zij zetten koers naar de baarmoederhals, zo’n 15 centimeter verder. Spermacellen leggen in het vrouwenlichaam zo’n 3 à 4 millimeter af per minuut. Dat lijkt misschien traag, maar dat is heel wat, aangezien de kop van een spermacel niet groter is dan 0,005 millimeter en de staart amper 0,05 millimeter telt. Dat zaadvocht dat na het vrijen uit je vagina komt? Dat bestaat voornamelijk uit vitaminen en eiwitten. De krachtigste zaadcellen hebben zich losgemaakt van het vocht en zijn dus al lang op weg naar de eicel. Rond je ovulatie is je baarmoederslijm ook iets dikker, wat de passage nog bevordert. Dat brengt ons bij de volgende vraag:

Helpt het om stil te liggen na het vrijen?

De theorie dat blijven liggen het sperma de tijd geeft om het eitje te bereiken, wordt ook toegepast bij IUI of kunstmatige inseminatie, waarbij zaadcellen kunstmatig in de baarmoeder worden ingebracht. Kleine studies uit 2009 en 2015 toonden dat een kwartier bedrust na de inseminatie het succesgehalte bevorderde, maar een recenter, groter onderzoek aan het VU medisch centrum spreekt de vorige resultaten tegen. In totaal verzamelde het team data van bijna 2000 IUI-pogingen, daarbij raakte 32 procent van de vrouwen die bleven liggen zwanger, en 40 procent van de vrouwen die meteen bewogen. “We denken niet dat stil blijven liggen na IUI een positief effect heeft op het zwangerschapspercentage”, zegt hoofdonderzoeker Van Rijswijk. “Er is alleszins geen duidelijke reden die aangeeft dat patiënten stil zouden moeten blijven liggen na de behandeling.”

Of stilliggen na het vrijen een natúurlijke bevruchting bevordert, is echter nog niet wetenschappelijk onderzocht. Het kan alleszins ook geen kwaad, dus als jij een kinderwens koestert en graag nog even blijft liggen - al dan niet met benen omhoog - dóe dat dan vooral.

Bronnen:
https://www.newscientist.nl
https://www.uzleuven.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram