Zwanger ondanks voorbehoedmiddel

nieuws Zeker twintig vrouwen zijn zwanger geraakt ondanks implantatie met het voorbehoedmiddel Implanon. Dat had hen daar drie jaar tegen moeten beschermen.

Vandaag begint voor de rechtbank in Den Bosch een voorlopig getuigenverhoor, dat door vijftien vrouwen tegen fabrikant Organon is aangespannen. De vrouwen willen schadevergoeding, omdat zij ongewenst zwanger werden. Sommigen kozen voor een abortus, anderen hebben het kind gehouden. Ook enkele huisartsen zijn inmiddels aansprakelijk gesteld.

De fabrikant houdt vol dat het middel veilig is en legt de schuld bij de artsen. Zij zouden Implanon niet goed hebben ingebracht. Implanon is een staafje dat in de bovenarm geïmplanteerd moet worden en daar een hormoon aan het lichaam afgeeft.

Het totale aantal vrouwen dat in Nederland zwanger is geraakt met Implanon is volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geheime informatie uit het registratiedossier van fabrikant Organon. Organon zelf wil niets over aantallen zeggen zolang de getuigenverhoren lopen.
Organon zegt in een reactie de ongewenste zwangerschappen te betreuren, maar noemt Implanon het 'betrouwbaarste voorbehoedmiddel' van dit moment, mits dit 'volgens instructie wordt ingebracht'. Implanon is tot dusver alleen in Europa en Australië op de markt gebracht en wordt daar door 50000 vrouwen gebruikt.

Bron:www.trouw.nl


Laatst bijgewerkt: november 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram