Wie kan spermadonor worden?

nieuws Ongeveer 1 op 8 paren heeft problemen om binnen 1 jaar zwanger te worden. Soms is kinderloosheid het gevolg van verminderde zaadcelkwaliteit. In geval van volledige afwezigheid van zaadcellen, ook in de teelbal, kan er gebruik gemaakt worden van zaadcellen van een donor. Ook paren met een verhoogd risico op kinderen met genetische afwijkingen kunnen gebaat zijn met donorzaad, als dit risico wordt doorgegeven via de man.

De vraag naar spermadonoren stijgt, onder meer doordat steeds meer lesbische koppels kinderen willen. Ook alleenstaande moeders kiezen er vaker voor om alleen een kindje ter wereld te brengen. Een derde belangrijke reden zijn vrouwen uit buurlanden die naar België komen voor een inseminatie. In Frankrijk hebben lesbische koppels en alleenstaande vrouwen dat recht niet, in Nederland hebben spermadonoren geen garantie op anonimiteit. Daardoor aarzelen ook in ons land mannen om zich als donor kandidaat te stellen, alhoewel de anonimiteit in België niet ter discussie staat. Tenslotte mag volgens de Belgische wetgeving één donor slechts voor zwangerschap(pen) bij zes verschillende vrouwen gebruikt worden. Dit beperkt het gebruik van het sperma per donor.

De spermabanken van de Belgische ziekenhuizen kampen met een nijpend tekort aan spermadonoren. Nu dient vaak een beroep te worden gedaan op sperma van buitenlandse donoren.
Donatie van sperma (of eicellen) gebeurt volledig vrijwillig. U ontvangt een kleine vergoeding per bruikbaar staal. Dat variëert tussen 50 en 80 Euro.
De personen bij wie jouw sperma wordt gebruikt, moeten niet betalen voor het gebruik van het sperma op zich, maar wel voor de behandelingen.

Wie kan spermadonor worden?
• Iedere man kan spermadonor worden. Het maakt niet uit of u klein of groot bent, donker of blond, blank of zwart, blauwe ogen hebt of bruine.

• Spermadonoren moeten tussen 18 en 45 jaar oud zijn. leeftijdsgrenzen kunnen verschillen van centrum tot centrum. Leeftijdsgrenzen per centrum:
UZ Gent: 18 tot 40 jaar
UZ Brussel: 18 tot 44 jaar
UZ Leuven: 21 tot 45 jaar
UZ Antwerpen: 18 tot 45 jaar
Jan Palfijn Gent: 18 tot 35 jaar
ZNA: 18 tot 45 jaar
ZOL: 21-45 jaar

• Als u donor wilt worden, wordt uw algemene gezondheidstoestand onderzocht en wordt u getest voor besmettelijke ziekten en erfelijke aandoeningen die via donatie overgebracht kunnen worden. Dit gebeurt op een raadpleging bij de specialist menselijke erfelijkheid en bij de androloog. Dit wordt in sommige centra herhaald 6 maanden na de laatste donatie. Uiteraard zijn deze onderzoeken gratis.

• Bij kandidaat-spermadonoren wordt de spermakwaliteit onderzocht. Je krijgt daarvoor een steriel potje en kunt terecht in een apart kamertje in het centrum. Het resultaat van de controle is na een week bekend. Wanneer de zaadcelkwaliteit onvoldoende is, word u hiervan op de hoogte gebracht.

Sommige centra vragen nog een tweede spermastaal voor een extra controle. Bij de controle wordt nagegaan of je sperma er gezond en vruchtbaar uitziet, maar men controleert bijvoorbeeld ook hoe goed het is bestand tegen invriezen met het oog op de bewaring in de spermabank na je donatie. Slechts 20 à 30 % van alle kandidaat donoren heeft een invriesbaar sperma.

• Naast deze medische onderzoeken hebben spermadonoren ook een gesprek met de specialist menselijke erfelijkheid en met een fertiliteitconsulent / psycholoog om de psychologische aspecten van spermadonatie en uw motivatie te bespreken.

• Tenslotte wordt een fenotypekaart opgesteld. Dit is een fiche waarop genoteerd worden: bloedgroep (A, B, O, AB), rhesusfactor (positief/negatief), lengte, gewicht, oogkleur (bruin, blauw, grijs), haarkleur (zwart, bruin, blond, ros) en lichaamsbouw. Deze kenmerken worden in overeenstemming gebracht met de fenotypekaart van de man van het aanvragende paar.


Hoe word je spermadonor?
Als je hebt beslist dat je spermadonor wil zijn, is de eerste stap contact opnemen met een van de spermabanken of fertiliteitscentra om je als donor aan te melden.

Er zijn in Vlaanderen verschillende spermabanken waar mannen terecht kunnen om sperma te doneren. De spermabanken hebben hiervoor een erkenning van de overheid en moeten voldoen aan de wettelijke normen inzake spermadonatie.
UZ Brussel
02/477 66 52
info@spermadonor.be
www.spermadonor.be/

UZ Leuven - Leuvens universitair fertiliteitscentrum
www.uzleuven.be/fertiliteitscentrum
UMC Sint-Pieter Brussel
http://www.fivette.be

Jan Palfijn Ziekenhuis Gent
donorbank.ivfcentrum@janpalfijngent.be
www.ikhelpmee.be/

ZNA – Antwerpen
03/280 24 51
mi.laboandrologie@zna.be

UZ Gent – spermabank UZ Antwerpen - Centrum Reproductieve Geneeskunde
www.uza.be/behandeling/spermadonatie

ZOL – Genk
www.zol.be/internet/fertility/spermabank.aspx

LIFE – Leuven
info@lifeleuven.be
www.lifeleuven.be/

AZ Sint-Jan Brugge Centrum voor Reproductieve Geneeskunde BIRTH
050/45 27 69
fertiliteitskliniek@azbrugge.be

Hoe verloopt een spermadonatie?

Na de medische goedkeuring wordt een afspraak gemaakt voor de donatie. Afhankelijk van het ziekenhuis wordt gevraagd om de week, of om de twee of drie weken een staal te geven.
Aan donoren wordt gevraagd om 2 tot 3 dagen voor de donatie geen zaadlozing te hebben. In de spermabank word je verwezen naar een apart kamertje. Voor wie dat wenst is er erotisch materiaal aanwezig. Je masturbeert en vangt je sperma op in het steriele potje dat je daarvoor hebt gekregen. Dat geef je af en daarmee zit je gift erop.

Hoeveel keer kan ik sperma doneren?
Je kunt in principe elke week een keer doneren.
Na verloop van tijd kan de bloedcontrole worden herhaald om na te gaan of je gezondheidstoestand nog steeds in orde is.

Het sperma van een donor mag slechts bij zes verschillende vrouwen worden gebruikt om een of meerdere kinderen te verwekken. Dat betekent niet dat je maar zes keer kunt doneren, een behandeling lukt zelden van de eerste keer. Het centrum zal hierop toezien en je verwittigen indien je niet meer mag doneren.
Omdat eenzelfde vrouw meer dan één zwangerschap met zaad van een eenzelfde donor kan vragen, kan het gebeuren dat van eenzelfde donor meer dan 10 kinderen geboren worden, maar in niet meer dan 6 gezinnen.

Spermadonatie is anoniem
Zoals bepaald door de Belgische wetgeving is spermadonatie via de spermabank in ons land anoniem. Dat wil zeggen dat noch de wensouders voor wie gebruik wordt gemaakt van jouw sperma, noch de kinderen die daaruit zullen resulteren op de hoogte zijn van jouw identiteit. Zij kunnen die ook niet achterhalen.

Donorkinderen kunnen je dus niet zomaar komen opzoeken later. Jij kent ook hun identiteit niet, de anonimiteit werkt dus in twee richtingen.
Het fertiliteitscentrum beschikt wel over de nodige gegevens om te bepalen welk kind verwekt is uit welke donor, maar mag deze niet zomaar uitwisselen.

De wet laat wel bekende donatie toe, dat betekent dat je doneert aan een koppel of persoon die je kent, bijvoorbeeld vrienden. In dat geval is er uiteraard geen sprake van anonimiteit en moeten de ouders en donor onderling overeenkomen wat er aan het kind wordt verteld.

Meer info
www.demaakbaremens.org/index.php/donorschap/spermadonatie


Laatst bijgewerkt: augustus 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram