Tanden flossen bevordert vruchtbaarheid

123-man-tanden-flossen-08-16.jpg

nieuws Vrouwen met een kinderwens doen er goed aan grondig hun tanden te poetsen en flossen. Een slechte mondhygiëne kan een zwangerschap met twee maanden vertragen, zo blijkt uit onderzoek in Australië. Het onderzoek werd voorgesteld op het congres van de European Society of Human Reproduction and Embryology. Volgens de onderzoekers is dit het eerste onderzoek waaruit blijkt dat een gezond gebit kan bijdragen aan een grotere kans op zwangerschap.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 2.000 zwangere vrouwen. Vrouwen met ontstoken tandvlees (gengivitis en parodontitis) deden er gemiddeld 7 maanden over om zwanger te worden, tegenover 5 maanden voor vrouwen met een gezond gebit. Een mogelijke verklaring is dat de ontsteking van het tandvlees leidt kettingreacties in het lichaam die het normale functioneren kunnen schaden.
In eerdere onderzoeken is parodontitis al in verband gebracht met hart- en vaatziekten, diabetes type 2, miskramen en slechte spermakwaliteit.
Ook overgewicht (BMI boven 25) en roken vertragen een zwangerschap.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram