Moet je wachten om zwanger te worden nadat je met de pil gestopt bent?

dossier Als je zwanger wil worden, is de logische eerste stap stoppen met het nemen van je anticonceptiepil. Maar hoe lang moet je wachten om zwanger te worden nadat je met de pil gestopt bent?

Moet je wachten om zwanger te worden nadat je met de pil gestopt bent?

Zodra je stopt met de pil of andere hormonale anticonceptie kan je zwanger worden in de eerste normale cyclus zonder pil. Dat de pil je vruchtbaarheid zou verminderen, is onjuist. Ook na het verwijderen van het spiraaltje of het hormoonspiraaltje, kan je meteen zwanger worden. Alleen bij de prikpil kan het enkele maanden duren voor je weer zwanger kunt worden. Je hoeft ook helemaal niet één of meerdere menstruaties te wachten om zwanger te worden nadat je gestopt bent met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel. Er zitten geen extra hormonen of dergelijke in je bloed. Je kan dus onmiddellijk zwanger worden.

Meer kans op miskraam?

Er bestaat geen verhoogde kans op een miskraam of misvormingen van de foetus als je onmiddellijk na het stoppen met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel zwanger wordt, ook niet als je al jaren de pil slikt. Geen zorgen dus!

Waarom wachten?

Heel wat artsen raden wel aan te wachten tot de gewone menstruele cyclus zich hersteld heeft. Zo kan beter het begin van de zwangerschap bepaald worden, anders denk je misschien dat je zwanger bent terwijl je maandstonden enkel uitblijven omdat je net gestopt bent met de pil. Als je stopt met je anticonceptiepil, kan je het beste meteen beginnen met foliumzuur in te nemen. Bron: Gezondheid  


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram