Het geslacht van je baby zelf kiezen, kan dat?

dossier Wie zwanger is, heeft logischerwijs 50 procent kans om een zoontje te krijgen en 50 procent kans op een dochter. Nu, sommige mama’s en papa’s to be hebben wel een uitgesproken voorkeur wat dat geslacht betreft. Hoewel ze niet bewezen zijn, vinden we online wel enkele methodes die je kan proberen om de natuur wat bij te sturen… Deze bijvoorbeeld.

Dr. Papa

Het was gynaecoloog François Papa – what’s in a name – die eind jaren zeventig opperde dat de zuurtegraad van de vagina het geslacht van het kind bepaalt, en die zuurtegraad kan je beïnvloeden door je dieet aan te passen. Kort samengevat: calcium en magnesium voor een meisje, natrium en kalium voor een jongen. We gaan even door de menukaart, voor wie dit wil uitproberen. Wil je een meisje?
 • Wel: zuivelproducten (behalve kaas), wit vlees, eieren, vis, tarwe, rijst, griesmeel, zoutvrij brood, sla, spinazie, sperziebonen, waterkers, erwten, komkommer, wortelen, uien, radijs, prei, selderij, appels, peren, clementines, aardbeien, frambozen, pinda's, amandelen, hazelnoten, suiker, honing aan, en water dat rijk is aan magnesium en calcium.
 • Niet: frisdranken, vruchtensappen, zout, koffie en thee
Wil je een jongen?
 • Wel: vlees, delicatessen, gezouten en/of ingeblikte vis, granen (rijst, wit, griesmeel, pasta...), aperitiefkoekjes, gebak, peulvruchten (spliterwten, gedroogde bonen, tuinbonen, maïs, linzen), en alle andere groenten, met uitzondering van de hierboven genoemde groentesoorten in het ‘meisjesdieet’, vruchtensappen, thee, koffie
 • Niet: zuivelproducten (zelfs kaas), chocolade, schelpdieren en schaaldieren
Je zou dit dieet dan wel strikt moeten volgen, minstens 2 en een halve maand vóór je probeert zwanger te worden. Maar een eenzijdig voedingspatroon is niet echt gezond, dus wordt deze methode niet bepaald aangeraden. Ook supplementen kunnen het calcium- en magnesiumgehalte of net het natrium- en kaliumgehalte verhogen, maar opnieuw: best even overleggen met je arts voor je de supplementen aanschaft.

Dr. Shettles

Naast de zuurtegraad van de vagina, zou ook de frequentie en de timing van de geslachtsgemeenschap het geslacht van je baby kunnen bepalen. En zo komen we bij de Shettles-methode, die draait rond het gegeven dat ‘vrouwelijke zaadcellen’ trager zijn dan ‘mannelijke zaadcellen’, maar wel langer leven. Met andere woorden: Wil je een meisje?
 • Vrij dan een paar dagen voor de eisprong, niet net ervoor.
 • Bij standjes als missionarishouding gaat de penis niet zo diep, waardoor de spermacellen verder van de baarmoederhals worden losgelaten, in een zuurdere omgeving. Daar kunnen vooral vrouwelijke zaadcellen overleven.
Wil je een jongen?
 • Vrij dan net voor de eisprong, want de mannelijke zaadcellen zullen sneller de eicel bereiken dan de vrouwelijke.
 • Standjes als ‘op zijn hondjes’ geven een diepe penetratie, waardoor de spermacellen dichter bij hun bestemming worden afgezet, in een minder zure omgeving, wat de overlevingskansen van mannelijke zaadcellen vergroot.
Daarnaast raadt Dr Shettles ook een vaginale spoeling aan: twee eetlepels zuiveringszout (baking soda) in een liter water voor wie een jongen wil, en twee eetlepels azijn in een liter water voor wie een meisje wil. Ja, je moet er wel wat voor over hebben… Terwijl Dr. Shettles zelf vertelde dat zijn methode een slaagkans heeft van 85%, spreken verschillende wetenschappelijke studies zijn theorie tegen. In 2019 stond in een onderzoeksrapport dat er helemaal geen verschillen zijn tussen zogezegde vrouwelijke (met Y-chromosomen) en mannelijke (met X-chromosomen) zaadcellen wat betreft snelheid en overlevingskansen in een zure omgeving. Vaginale douches zouden zelfs een infectie kunnen veroorzaken, wat je kansen op een zwangerschap verre van bevordert.

De Babydust-methode

Een recente Amerikaanse methode, van onderzoeker Kathryn Taylor, volgt Dr Shettles deels, maar raadt aan om het ijzer enkel te smeden wanneer het heet is. Zo dus: Wil je een meisje?
 • Ga voor één keer vrijen, maximum vijf dagen voor de ovulatie, liefst twee of drie dagen voordien.
 • Wat Dr. Shettles al zei: vermijd diepe penetratie.
Wil je een jongen?
 • Vrij dan twee keer rond de eisprong, liefst 24 uur ervoor en 48 uur erna.
Ook deze methode ligt onder vuur. In een onderzoeksrapport naar aanleiding van verschillende grote studies staat letterlijk dat de timing van de geslachtsgemeenschap ten opzichte van de eisprong compleet geen invloed heeft op het geslacht van de baby. Nu, ik zou zeggen, proberen wie wil. Volgens onze berekeningen heb je steeds 50% kans op slagen. Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar? Alles over de ovulatie Nub-theorie: Zo kan je het geslacht zien op een echo Zo houd je je seksleven leuk als zwanger worden niet onmiddellijk lukt Endometriose: symptomen, behandeling en de impact op je vruchtbaarheid Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen Alles wat je moet weten over kunstmatige inseminatie (IUI) Bronnen: https://www.allesoverkinderen.nl https://www.doctolib.fr https://www.babyflock.nl https://www.frontiersin.org https://www.frontiersin.org https://nl.behappyfamily.com


Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram