Heel wat vrouwen hebben niet zo'n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden

dossier Veel koppels ervaren dat zwanger worden niet altijd in 1,2,3 gebeurt. En dat is perfect normaal, stelt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch gerust, die als richtlijn de 12-maanden-regel meegeeft. “Er is geen gouden regel die voor iedereen toepasbaar is. Hoe snel je zwanger wordt, hangt af van heel wat factoren waaronder je leeftijd, je levensstijl, je gewicht, je gezondheid, je medische voorgeschiedenis, je dagelijkse portie stress én hoe vaak je seks hebt”, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie). “Ook al doen er veel verhalen de ronde van koppels die ‘maar één of twee keer moesten proberen’, toch ziet de realiteit er een pak anders uit. Bij vrouwen met een normaal gewicht duurt het gemiddeld 12,5 maanden voor ze zwanger zijn. Bij vrouwen met een normale cyclus en jonger dan 35 jaar is na een half jaar onbeschermd vrijen ongeveer 70% zwanger, na één jaar 80% en na twee jaar 90%.”

Vruchtbare cyclus

Heel wat vrouwen hebben niet zo’n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden. Daar kunnen ze wat aan doen waardoor de kans op zwangerschap stijgt. Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch: “Het verbeteren van de ovulatie, de kwaliteit en de rijping van de eicellen kan een oplossing zijn om sneller natuurlijk zwanger te raken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat voedingssupplementen met myo-inositol de vruchtbaarheid kunnen verbeteren bij vrouwen bij wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is.” Het onderzoek geeft ook een blik in het hoofd en het hart van de Belg. Die denkt dat het gemiddeld 5,3 maanden duurt om zwanger te worden. Dat is een stevig verschil van meer dan 7 maanden met de realiteit (12,5 maanden).

Wanneer zijn verdere vruchtbaarheidsonderzoeken nodig?

Ben je jonger dan 38, heb je een normale menstruele cyclus en heb je regelmatig seksuele betrekkingen (ongeveer 2 tot 3 keer per week)? Wacht dan rustig een jaartje af vooraleer een arts te raadplegen in verband met je vruchtbaarheid. Ben je ouder dan 38 jaar en probeer je al meer dan 6 maanden zwanger te worden, dan kan je het best contact opnemen met een gynaecoloog. Vrouwen met een zeer korte (minder dan 21 dagen) of zeer lange cyclus (meer dan 35 dagen) gaan het best meteen even langs bij de arts of gynaecoloog. Lees ook: 9 dingen om te onthouden als je zwanger probeert te worden Bron: Exeltis


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram