Blijvend tekort spermadonoren

nieuws De spermabanken van de Belgische ziekenhuizen kampen met een nijpend tekort aan spermadonoren. Nu dient vaak een beroep te worden gedaan op sperma van Deense donoren. Dat zeggen o.m. het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) in het UZ Brussel en het Leuvens universitair fertiliteitscentrum.

De vraag naar spermadonoren stijgt, onder meer doordat steeds meer lesbische koppels kinderen willen. Ook alleenstaande moeders kiezen er vaker voor om alleen een kindje ter wereld te brengen. Een derde belangrijke reden zijn vrouwen uit buurlanden die naar België komen voor een inseminatie. In Frankrijk hebben lesbische koppels en alleenstaande vrouwen dat recht niet. In Nederland hebben spermadonoren geen garantie op anonimiteit. Daardoor aarzelen ook in ons land mannen om zich als donor kandidaat te stellen, alhoewel de anonimiteit in België niet ter discussie staat. Tenslotte mag volgens de Belgische wetgeving één donor slechts voor zwangerschap(pen) bij zes verschillende vrouwen gebruikt worden. Dit beperkt het gebruik van het sperma per donor.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram