Tumortest kan vrouwen met borstkanker chemo besparen

nieuws Mogelijk kan chemotherapie bij één op de vijf vrouwen met bepaalde vormen van borstkanker en schone lymfeklieren achterwege blijven. Met een zogeheten tumortest kan de kans op terugkeer van borstkanker voorspeld worden.

Er bestaan momenteel meerdere tests, zoals de Oncotype DX test, de MammaPrint test, de IHC4 test en de Mammostrat test. De tests meten de activiteit van bepaalde genen in de tumor om op die manier de groei en de versprieding van de tumor te voorspellen. Bij een laag risico is een chemotherapie niet nodig.

Recent werd de Oncotype DX test door het Britse National Institute for Health and Carde Excellence (NICE) goedgekeurd, waardoor het (gratis) kan gebruikt worden door de Nationale Health Service bij vrouwen met bepaalde types van borstkanker (ER+ en HER2-) om na te gaan of ze na een borstoperatie al dan niet chemotherapie moeten krijgen. De drie andere tests werden door NICE (voorlopig) niet aanvaard vanwege nog te veel onzekerheden over de resultaten.

In een recente mededeling stelt ook de European Society for Medical Oncology (ESMO) dat meer onderzoek naar de tumortests nodig is vooraleer ze systematisch te gebruiken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram