Pil verhoogt risico op hart- en vaatziekten

nieuws Sommige geneesmiddelen, waaronder de anticonceptiepil, lijken het risico op hart- en vaatziekten te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Groningen in Nederland.
Het is al enige tijd bekend dat eiwitverlies via de urine (microalbuminurie) een eerste aanwijzing is voor nierziekten en ook voor hart- en vaatziekten.
Sommige geneesmiddelen hebben invloed op eiwitverlies. Bepaalde middelen remmen of voorkomen het eiwitverlies, andere veroorzaken of verergeren het juist. Zo blijkt het gebruik van de anticonceptiepil en hormonen tegen overgangsklachten samen te hangen met eiwitverlies en daarom waarschijnlijk met een risico op hart- en vaatziekten.
Het blijft echter moeilijk vast te stellen of de geneesmiddelen het eiwitverlies veroorzaken, dan wel dat de ziekten waarvoor de middelen worden gebruikt de oorzaak zijn. Een vervolgonderzoek, dat inmiddels in gang is gezet, moet hier duidelijk antwoord op geven. Wel is nu duidelijk dat eiwitverlies in de urine een handig signaal kan zijn om bij mensen die al een hoog risico lopen op hart- en vaatziekten voorzichtig te zijn met bepaalde geneesmiddelen die het risico nog eens verhogen.
Eiwitverlies heeft een sterke relatie met hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte; daarom was de verwachting dat bloeddruk- en cholesterolverlagende medicijnen een beschermend effect zouden hebben. Maar er blijken verschillen te zijn tussen verschillende typen bloeddrukverlagers: zo lijken ACE-remmers en plastabletten een gunstig effect te hebben, terwijl dihydropyridine calciumkanaal blokkers voor een ongunstig effect zorgen.
Geneesmiddelen die eiwitverlies lijken te veroorzaken zijn de anticonceptiepil en hormonen voor overgangsklachten. Gebruikers van deze middelen blijken vaker microalbuminurie te hebben. Dit geldt ook voor mensen die tegelijkertijd verschillende typen corticosteroïden gebruiken.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram