Hoogopgeleiden vaker kinderloos

nieuws Mensen met een hoog opleidingsniveau, nemen minder vaak kinderen dan mensen met een laag opleidingsniveau. Dat blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Opleidingsniveau
Vrouwen die een hoge opleiding hebben genoten, blijven vaker kinderloos dan vrouwen met een lagere opleiding. Van de vrouwen die rond de dertig jaar zijn, verwacht twintig procent geen kinderen te zullen krijgen. Momenteel is elf procent van de vrouwen van zestig kinderloos gebleven. Van de vrouwen die rond de 45 jaar zijn, heeft zeventien procent geen kind.
Volgens het CBS is de kinderloosheid gekoppeld aan het opleidingsniveau. De oudere generatie heeft doorgaans een minder hoge opleiding genoten, dan de huidige generatie vrouwen. Van de vrouwen die midden veertig zijn, heeft ongeveer de helft een middelbaar- of hoge opleiding gehad. Bij vrouwen rond de dertig is dit percentage maar liefst tachtig procent.

Verwachting
Een kwart van de hoogopgeleide vrouwen rond de 45 jaar is kinderloos gebleven. Van de groep veertigers die geen middelbaar onderwijs of studie hebben gevolgd, is slechts negen procent kinderloos. Hogeropgeleide vrouwen spreken ook vaker de verwachting uit dat ze kinderloos zullen blijven. Meer dan 25 procent van deze vrouwen denkt zonder kinderen te blijven. Van de leeftijdgenoten die laag zijn opgeleid, denkt één op de acht geen kinderen te krijgen. De kinderloosheid kan een bewuste keuze zijn, maar het kan ook het gevolg zijn van het uitstellen van het moederschap. Vrouwen voelen zich fysiek niet meer in staat kinderen te krijgen en op te voeden.

Vrijwillig of niet?
Kinderloosheid kan ook op onvrijwillige basis bij vruchtbare vrouwen voorkomen. Oorzaken kunnen ziekte, een handicap, of het niet (op tijd) vinden van de geschikte partner zijn. Vier op de tien vrouwen die in hun vruchtbare periode zitten, zeggen onvrijwillig kinderloos te zijn en dit ook te blijven.

De vrouwen die vrijwillig kinderloos blijven, geven daarvoor een aantal redenen op. Van deze vrouwen zegt de helft dat kinderen hun vrijheid zouden belemmeren. Een ander, veelgenoemde reden is dat kinderen te veel tijd en energie zouden kosten. Andere genoemde redenen zijn:

• Partner wil geen kind;
• Combinatie werk en zorg in moeilijk;
• Geen behoefte/ongeschikt;
• Gezondheid laat kinderen niet toe;
• Geldkwestie;
• KinderopvangLaatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram