Meer aandacht voor buikgriepvirus op cruiseschepen

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Het Nederlandse RIVM pleit voor meer controle op cruiseschepen op voedsel dat besmet is met het norovirus dat buikgriep veroozaakt. Op cruiseschepen komen zeer geregeld uitbraken van norovirus voor. Het norovirus veroorzaakt maag- en darmklachten en komt veel voor. Gezonde mensen zijn binnen drie tot vier dagen weer beter. Bij ouderen of mensen met een zwakke gezondheid kan het virus een ernstiger verloop hebben.

Een op de vijf uitbraken ontstaat door besmet voedsel. Het virus verspreidt zich via voedsel dat niet wordt verhit, zoals rauwe oesters of frambozen. Het voedsel is dan in contact gekomen met water dat is verontreinigd met ontlasting.
Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention is de grootste risicofactor om tijdens een norovirusuitbraak op een cruiseschip zelf ook ziek te worden, het hebben van een zieke hutgenoot.

Volgens de onderzoekers moeten zieke cruisepassagiers zich zo snel mogelijk melden bij de ziekenboeg, zodat het personeel in actie kan komen (isolatie, rigoureus schoonmaken, betere handhygiëne) om een uitbraak te voorkomen.

Lees ook: Norovirus: besmetting voorkomen en behandelen
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram