Nederlandse ziekenhuizen starten onderzoek met ketonendrank

nieuws Sportdrank met ketonen wordt door topsporters gebruikt om de prestaties te verbeteren. Zo zou ketonendrank gebruikt zijn door de wielerploeg van Chris Froome, Team Sky, tijdens de Tour de France en ook door het Great Britain Cycling Team tijdens de Olympische Spelen.

Een aantal Nederlandse universitaire ziekenhuizen starten nu in samenwerking met de universiteit van Oxford (waar de ketoonendrank van Froom en co werd ontwikkeld) een onderzoek of dergelijke drank kan gebruikt worden bij de behandeling van patiënten met de erfelijke stofwisselingsziekte VLCADD.

Patiënten met VLCADD hebben een afwijkende vetverbranding waardoor zij ernstige spierklachten en inspannings-intolerantie kunnen ontwikkelen, waarbij bewegen tot totale uitputting kan leiden. Door hun aandoening kunnen patiënten zelf geen, of onvoldoende ketonen maken. De nieuwe ketonendrank zou kunnen helpen als alternatieve energiebron om de intolerantie voor lichamelijke inspanning te verbeteren.

De gevolgen van deze stofwisselingsziekte voor spieren kunnen variëren van een ernstig fataal beloop met hartfalen op de zuigelingenleeftijd, tot de ontwikkeling van spierklachten en inspannings-intolerantie op de volwassen leeftijd leidend tot ernstige motorische handicap. Op dit moment bestaat de behandeling uit het volgen van een dieet gericht op voorkomen van vasten en een beperking van de inname van lange keten vetzuren.

Superbenzine
Ketonen zijn, net als vetten en suikers, een brandstof voor het lichaam. Wanneer de suikerspiegel in het bloed laag is, maakt een gezonde lever zelf ketonen aan die de spieren en hersenen als brandstof kunnen gebruiken. Ketonen geven meer energie dan koolhydraten, vetten of eiwitten. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford is het gelukt om een chemische verbinding te maken van ketonen, die in de vorm van een sportdrank ingenomen kan worden.
In het onderzoek wordt het effect van de ketonendrank op de stofwisseling van de spieren tijdens twee fietsduurtestem onderzocht.

De fietsduurtest wordt gedeeltelijk afgenomen met een speciale fietsergometer voor een MRI-scanner, waarbij gemeten wordt hoeveel energie de spiervezels verbruiken. Ook worden micro-spierbiopten afgenomen om de precieze actie van de ketonen in de spiercel te onderzoeken en de werking van de ketonendrank precies te begrijpen.

http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Onderzoek-naar-medische-toepassing-ketonendrank.aspx
http://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2016/Onderzoek-naar-medische-toepassing-ketonendrank


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram