Vitamines voor groei

nieuws In het handboek Vitamines voor Groei gaan de auteurs prof. Maarten Vansteenkiste en prof. Bart Soenens van de UGent in op de vraag hoe kinderen nieuwsgierig en geboeid door het leven kunnen gaan, en hoe ouders die kunnen ondersteunen zodat kinderen meewerken omdat ze dat willen, eerder dan omdat ze moeten.

Van motivatie naar goesting
Huistaken maken, helpen in het huishouden, volharden als het moeilijker gaat … kinderen en jongeren zijn er niet altijd even enthousiast voor. Ouders hebben wel eens het gevoel dat ze een grote zeurkous zijn. Ze moeten voortdurend achter de veren van hun kinderen zitten, die te weinig zelfdiscipline vertonen.
De ontwikkeling van kinderen en jongeren staat in onze snel evoluerende maatschappij onder druk. Het aanbod aan ontwikkelingsmogelijkheden is dan wel enorm groot, het is voor kinderen niet vanzelfsprekend om een stevig verankerd intern kompas op te bouwen dat hun persoonlijke interesses en overtuigingen weerspiegelt. Ook ouders, maar ook leerkrachten en hulpverleners, worden op de proef gesteld om kinderen te stimuleren van moetivatie naar goesting. Dit is geen vanzelfsprekendheid. De vraag rijst dan ook wat de vitamines voor groei zijn en hoe ouders deze kunnen ondersteunen, zodat kinderen nieuwsgierig en geboeid door het leven gaan en meewerken uit vrije wil dan omdat het moet.

Het ABC van de groei
Het onderzoek situeert zich op het raakvlak tussen de ontwikkelings- en motivatiepsychologie. Ze zijn bijzonder geïnteresseerd in de vraag ‘waarom mensen doen wat ze doen’: waarom kinderen luisteren kinderen naar hun ouders? Waarom letten kinderen op in de klas? Of waarom weigeren ze dit alles om te doen? Ze bestuderen de motiverende rol die ouders, leerkrachten, hulpverleners en sportcoaches kunnen vertolken bij het stimuleren van de motivatie en groei bij kinderen. Wanneer ze er in slagen in te spelen op de vitamines voor groei van kinderen, dan kan hun motivatie versterkt worden.

Als deze vitamines voor groei worden gevoed, dan hebben kinderen het gevoel dat ze zichzelf mogen zijn en hun mening ter harte wordt genomen (Autonomie), dat ze een warme en hechte band ervaren met hun ouders en vrienden (verbondenheid) en dat ze opgedragen taken tot een goed einde kunnen brengen (Competentie). Dit is het ABC van de groei van kinderen.
Zelfdeterminatietheorie
De Zelfdeterminatietheorie, een overkoepelende theorie over de groei en motivatie van mensen, vormt de rode draad van dit boek. Er worden tal van handvaten aangereikt hoe de broodnodige vitamines kunnen worden aangereikt in de opvoeding.

Vitamines voor groei: Ontwikkeling voeden vanuit de Zelf-Determinatie Theorie, door Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens, is uitgegeven bij Uitgeverij Acco. ISBN 978 94 6292 286 0 // 2015 // 712 blz. // 54,50 euro


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram